PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
'04 PT GT stalling, out of the blue...

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 01:24 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 16
Default '04 PT GT stalling, out of the blue...

Hey folks,
Yesterday, completely out of the blue, my '04 GT (48,000 miles) did a quick stall while I was exiting the freeway. I immediatelty glanced at the instrument panel and saw that the (bright red) engine icon was on (for the first time) and I immediately thought I had run out of oil, for whatever reason. I wasn't even low on oil as it turns out, so I drove it back home with no further problems. Today, however, I thought I'd check the air cleaner, which was absolutely filthy. Aaahh, I'm thinking, I found the problem. I drive it the two miles to Kragen's, replace the air filter, drive it home and it's running perfectly. Ten minutes later I'm hittin' the road again and within 2 blocks it starts stalling out so badly I had to pull off the street. It never actually quit running, it just kept acting like it was running out of gas. I limped back home and I'm trying to think what could cause this to happen so suddenly, and now I'm thinking maybe it's the fuel filter, or I got a bad tank of gas. I REALLY don't want to take it to the Dealer for repairs if it's something fairly simple. For your reference, it's not overheating, at least according to the temperature guage and I have never had ANY problems with it at all...ever. Oh, and I use Mobil synthetic oil.

I realize my problem is sorta vague, but I'm wondering if anyone out there in PT land may have had the same thing happen, or has any pithy ideas I can try beyond changing the fuel filter. Would getting/renting one of those engine analysis computers that tell you what your 'engine malfunction code' is help? I mean, do they sort of indicate exactly what the problem is, or are those things pretty vague, too?

Any thoughts or helpful ideas at all would be GREATLY appreciated.

Thank you very much,
Bill
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 05:41 pm
Hooligan's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,023
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Welcome to the Forum!!

Turn your ignition key on & off without starting the car. On the third turn, leave the key in the on position. On the dash it should show one or more codes. Write them down and post the codes on the forum, someone will answer. If there is NO detectable problem, it will say DONE. That's the best I can offer. Good Luck
__________________

2008 Silver Steel Metallic, Touring, NA, Sirius; Chromed door handles; lower grille; fog light surrounds; chrome front & rear bumpers strips; Airaid air filter; Bassani duals; Modesty Cover; Autolite AP5263 Platinum Plugs (.040); Crane Plug Wires; NAPA Ceramic pads; Blane hood struts; PTeazer Gas, Brake & Foot Rest Pedals, '05 Rear Step Pad, Stainless Door Sills, Llumar tint, "A" Piller chrome; APC Strut Bar
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 07:00 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Hooligan has your best answer, for now. There's too many things that may be wrong and without knowing what code the computer set, we would just be making a wild guess. If you can't get the code by yourself, some of the major auto stores (Auto Zone) will read the code for you but then try and sell you parts. Come back here first before you buy anything.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 08:13 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 16
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Wow, thanks so much for the quick responses to my rambling questions. I did use the on-off-on-off-on method to retrieve the 'malfunction codes' and I got "P0340" which translates to 'cam sensor signal missing at ECM', whatever the heck that means. Of course my first thought was 'Ohmygawd, my camshaft is broken' but I'm pretty sure that was an overreaction. At any rate, that's what I've got for right now.

Any suggestions would be cool!

Thanks, again.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 08:35 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Your cam sensor is located on the right side of the engine as you face the engine from the front. Here's a picture of it.



The only I have to say about that is that I got the same signal from my 01 and it turned out to be the wiring harness from the cam sensor that goes to the computer along the back side of the engine. The harness broke away from the small plastic tie that secured it and let the harness get too close to the half shaft which then burned thru the harness and separated the wires. No signal from the cam sensor meant the computer wasn't sending a signal to the coil to send a spark to the plugs.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 08:38 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2008
Location: I live in Edmonton AB Canada
Posts: 1,643
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

My 03 PT GT would not start period because a trucker put diesel into the premium unleaded tanks which than made it to my car. All is well and good now after a oil change, gas flushing, spark plug change and engine cleaning.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 10:15 pm
DJmart's Avatar
Regular Cruiser
 
Join Date: May 2007
Location: Stamford, CT
Posts: 194
Send a message via AIM to DJmart
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Quote:
Originally Posted by careyk View Post
My 03 PT GT would not start period because a trucker put diesel into the premium unleaded tanks which than made it to my car. All is well and good now after a oil change, gas flushing, spark plug change and engine cleaning.
I nearly cried.....

Trucker=
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 18 Feb 2008, 11:24 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 369
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

its gotta be the sensor or the wiring harness. check the connector to see if its tight. the sensor is much cheaper than the harness so replace the sensor first if needed.
__________________
06 Touring Edition NA/Auto. Airaid intake, Magnaflow Stainless cat-back exhaust, Taylor Thundervolt plug wires, rear lowered 1.75" with H&R Springs.
Yep, buying parts I cant afford with money I dont have to impress people I dont like anyways.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 18 Jun 2008, 02:15 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 1
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Hey.. great tips guys!

I had been fighting the same issue.. PT would stall out. The only difference that I could come up with, is my vehicle wouldn't stall until the engine was hot. That confused me, and I couldn't figure it out. Sure enough, I jumped on here and searched for my DTC codes (P1391 and P0340 I believe?), and found this forum. I had already tried the CAM sensor, and had also tried an ignition coil.. figuring the properties would change when the coil got hot. Neither worked. Sure enough, the crankshaft position sensor wires were touching the passenger side half-shaft inner boot. My only conclusion to it happening when hot, is it must allow the wiring harness to sag a little more when everything gets to temp in the engine compartment. None-the-less, the PT is running great! Thanks a bunch for the great tips and hints!

Todd - Adrian Midas Auto Service Experts
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 18 Jun 2008, 02:25 pm
Teekypt's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,428
Send a message via Skype™ to Teekypt
Default Re: '04 PT GT stalling, out of the blue...

Quote:
Originally Posted by cbohlson View Post
Wow, thanks so much for the quick responses to my rambling questions. I did use the on-off-on-off-on method to retrieve the 'malfunction codes' and I got "P0340" which translates to 'cam sensor signal missing at ECM', whatever the heck that means. Of course my first thought was 'Ohmygawd, my camshaft is broken' but I'm pretty sure that was an overreaction. At any rate, that's what I've got for right now.

Any suggestions would be cool!

Thanks, again.
Anything could cause it. Did you notice it stalling at a particular RPM? Or is it just at random times? My 03 GT stalled at 2500 rpm...wouldn't let me go pass it...it was fuel prob in my 4th cylinder....improper firing...nozzle clogged.

At any rate, find the code first.
__________________
2003, GT, "ShuggaPlum", xenon bumper kit, custom grey/black CoverKing seat covers (front & back).
Sunrise: July 2002
Sunset: June 2018

http://www.math.uh.edu/~tai/Today/Clean3.jpg
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 PT CRUISER GT - DARK BLUE (dublin / pleasanton / livermore) $16500 skylight craigslist 0 16 Jul 2007 02:37 am
Real Wood PT 'Blue Moon' for sale SurfinUSA Classifieds: For Sale/Trade 1 25 Sep 2005 10:43 pm
Paint color close to Electric Blue technobear Interior Accessories Forum 0 06 Jul 2005 02:12 pm
Blue Ridge Parkway Cruise announced FloweryBranchCruiser Southeast PT Forum 3 04 Apr 2004 05:44 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:43 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors