PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
rough idle on 01 2.4

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 22 Mar 2008, 09:49 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default rough idle on 01 2.4

Howdy,with the help of a mechanic friend,and i'm not bad myself,i have just replaced the timing belt,water pump,drive belts,and plugs.Car ran fine but wanted to do maintenance for my son the owner.When the car was first started it had a very rough idle, and unburned gas out the exhaust.Runs fine at speed.We know the timing was correctly done, and everything re-attached correctly.The day before i replaced high and low fan relays,and temerature sensor.Champion platinum plugs .050 gap...we did a compression test on all cylinders 210 and holding,triple checked all connections,check engine light now on will get codes tommorrow....any ideas what gives?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 22 Mar 2008, 11:08 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Feb 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 357
Default Re: rough idle on 01 2.4

I haven't done a PT tuneup yet, but I've never had a car that took .050 gaps. .045 is usually tops. But that's probably not it.

First thing that comes to mind is if you took off any timing sensors like the crank or cam position sensors to gain access anywhere?

Second, a tuneup I did last year yielded pretty similar results. Person at Autozone suggested a bad sparkplug ..... a bad BRAND NEW sparkplug. Swapped for another 4 spark plugs, and low and behold it started right up.

Best thing though is find the procedure on the archives here about how to pull error codes in your dash. If the code is timing related, check, double, and triple check the appropriate sensor's connection. If it's a spark code, change out the plugs AGAIN for different ones.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 23 Mar 2008, 06:42 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default Re: rough idle on 01 2.4

Thanx,it seems there is a real problem with plugs on these pt's,they must be sensitive.The hood said .050,but they came gapped at .040.We regapped and no it didn't change anything.I might add this is serious gas dumping,and we have checked every connector and even pulled them and checked the pins.I'll be getting the codes today, i really don't wanna tear it down to check the timing, that was a nightmare,and p.s. i wouldn't try changing the timing belt alone, get help, you cannot get that engine in the right angle to get the brackets off by yourself!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 23 Mar 2008, 07:28 am
Hooligan's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,023
Default Re: rough idle on 01 2.4

A new TBS recommends plug gap at .040. I had a 2002, the hood sticker said .050, but reading on this Forum, I found that it should be .040. Good Luck!!! I noticed that you did not mention new plug wires. Wires are the major problem on these PT's!!!
__________________

2008 Silver Steel Metallic, Touring, NA, Sirius; Chromed door handles; lower grille; fog light surrounds; chrome front & rear bumpers strips; Airaid air filter; Bassani duals; Modesty Cover; Autolite AP5263 Platinum Plugs (.040); Crane Plug Wires; NAPA Ceramic pads; Blane hood struts; PTeazer Gas, Brake & Foot Rest Pedals, '05 Rear Step Pad, Stainless Door Sills, Llumar tint, "A" Piller chrome; APC Strut Bar
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 23 Mar 2008, 10:51 am
Fanatic Cruiser
 
Join Date: Jul 2002
Location: Secane, PA, USA.
Posts: 530
Exclamation Re: rough idle on 01 2.4

Hooligan covered it! Gap those plugs at .040" per the TSB AND get new plug wires. I bet just disturbing the wires to change the plugs finished them off.
Mopar Preformance wires are about $50. I would recommend Crane wires from Maggie at http://www.raceandstreet.com but they are on national backorder.
__________________
John & Terry
"His" - 2002 Inferno Red Touring Edition
"Hers" - 2003 Electric Blue Limited Edition
Del Val PT Cruisers
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 23 Mar 2008, 04:21 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default Re: rough idle on 01 2.4

Thanx, hard as it is to admit the timing was off,just a tooth.Much easier to disassemble today after the practice run,haha.Didn't tpuch the plugs or wires,but it runs smooth.Now, when we did the test run (we did not recharge the a/c yet)it overheated,we were very bummed since we had just redid the entire cooling system,high and low fan relays,water pump,flush,temperature switch,thermostat and such.I decided maybe we should recharge a/c,maybe it was sending wrong message to the computer,we did and it was.Everthing is fine now, hope this helps someone,what a rough three days.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 24 Mar 2008, 07:18 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: rough idle on 01 2.4

Think how much money you saved, and many have had dealers turn it over to them off a tooth!

I suspect your overheating may have been air in the system - many have lost A/C and had no overheating.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 24 Mar 2008, 07:21 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Feb 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 357
Default Re: rough idle on 01 2.4

The first time I did a timing belt I was dead certain it was spot on. I think by the time you get to setting the timing you're just so tired and frustrated you don't take the time to rotate the crank 720 to recheck your marks.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 26 Mar 2008, 09:52 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default Re: rough idle on 01 2.4

You might be right about the air, but we did bleed it and did the a/c at the same time so i'm not sure what it was.And you are also right about bein too tired to turn it over....we forgot to tighten the alt. belt and i had to fix that on the side of the road this morning!!!!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stalling, rough idle, running "hard", hesitation LiLOrion Tech & Performance Forum 36 21 May 2013 12:43 pm
New PT but rough idle?? Ed Tech & Performance Forum 9 05 Mar 2013 06:38 am
Help Rough Low Idle almost cuts off.. lockupman1 General PT Cruiser Discussions 14 05 Jan 2011 01:28 pm
Rough Idle on 2003 Pt- Not plugs and wires Jungle Jim Tech & Performance Forum 6 27 Mar 2007 09:22 am
Rough Idle BlueBlurCruiser General PT Cruiser Discussions 15 07 May 2004 09:50 am


All times are GMT -5. The time now is 03:23 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors