PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Overheating AGAIN!!!!! Dammit

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 12:47 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 21
Default Overheating AGAIN!!!!! Dammit

I had my thermostat replaced back in february and since then everything was fine until this wkend after I ran my a/c for the first time. The car started to run hot on the hwy so I pulled over and had the car towed since I wasn't far from home. Put antifreeze in it and it seemed to work fine. Noticed before all this happened that a liquid was leaking from car and I hadn't used the a/c at all this year when that happened. Well now I can hear bubbling in the reservoir and the car is starting to run hot. I turned my heat on but the heat blows out cold. Car still going hot after heat (cold heat) is turned on. My oil light also came on but not sure if its related to this b/c the oil light has come on before even though I have oil in the car. Looked under hood and I see antifreeze coming out of the hose thats connected to the thing where the radiator cap is (sorry I'm a girl and dn't knw what to call it) I also noticed that the silver bar on the far left near the edge had water like bubbles on it and when I touched it this bar was extremely cold almost freezing. Help what does all this mean? Checked oil and I don't see any water in it or any sludge.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 12:50 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 21
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

oh yeah the car is a 2001 limited edition and I'm the 3rd owner so not sure what was done before I got the car. It has about 175,000 miles on it.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 01:12 pm
Young Cruiser
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 80
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

does it only overheat when you run the a/c?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 02:11 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 21
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

It overheats all the time now. Each and every time I drive and it doesn't cool off when driving.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 02:23 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 257
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

I skimmed thru the post.. but are you sure its not the 2-speed electrical fan? I just had that issue a few weeks ago.
__________________
Silver 2002 pt cruiser touring edition, auto, dark ass tint, 89k miles... shift burp mod, SRI

2005 civic ex special edition, 5spd, fully loaded, 40k miles

I have a wide-band o2 sensor for sale!! PM ME!!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 02:42 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 21
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

Not sure about the 2nd speed fan. When I had the thermostat replaced in february I was told the fans were working fine b/c they checked that and thought that was my problem initially.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 06:20 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 257
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

Do a search on here and google how to diagnose the fans.. I guess it's very common on these cars for them to go out.
__________________
Silver 2002 pt cruiser touring edition, auto, dark ass tint, 89k miles... shift burp mod, SRI

2005 civic ex special edition, 5spd, fully loaded, 40k miles

I have a wide-band o2 sensor for sale!! PM ME!!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 08:21 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2008
Location: Ajax ontario canada
Posts: 105
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

probley got a pluged up rad. but for the siliver lines on the left its normal to have wannter on them or drip off them its just condensation from them because there the ac lines and they run cold.
__________________
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=10114&dateline=124268  4992
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 09:31 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

OK, if you have antifreeze coming out where the radiator cap is, you have a leak AND you had to add antifreeze so that proves it. You saw antifreeze coming out of the Upper Radiator Hose so that's your first priority: stop the leak. Unfortunately the upper manifold has to come off to access the hose. If your lucky the hose only has to be tightened down to stop the leak but depending on what year and your mileage, you might just have the hose replaced.

Once you started leaking, air got into the coolant system and one of the symptoms of trapped air is no heat when you turned it on. The bubbling in the reservoir is also because of the trapped air and is most likely the cause of your overheating. After anything is added to the coolant system, it has to be bled of any trapped air.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 17 Jun 2009, 11:00 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 21
Default Re: Overheating AGAIN!!!!! Dammit

Hey crewzin you might be right but let me ask you one more thing. I started another thread in regards to no fluid in the radiator when I take the cap off. When I remove the cap I don't see any fluid looking straight in. Is it b/c of the leak in the upper radiator hose?
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Overheating! Help ASAP KIMS CRUZER General PT Cruiser Discussions 44 18 Jul 2014 09:27 am
Cylinder miss and overheating sick_willy Tech & Performance Forum 3 21 Oct 2009 09:44 pm
overheating missejd1963 General PT Cruiser Discussions 3 03 May 2009 08:39 pm
Engine overheating, Stuck in "Limp mode" showing codes 0188,1490,&1495 Manny Tech & Performance Forum 4 08 Apr 2009 05:39 am
Overheating Puzzle to Solve AstitchINtime Tech & Performance Forum 13 30 Nov 2008 04:07 am


All times are GMT -5. The time now is 11:27 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors