PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
2006 PT starting problem

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 28 Aug 2009, 05:51 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Default 2006 PT starting problem

Hey all,
I have a very peculiar problem that seems to confuse everyone that I have asked so far. I hope someone here will be able to help me before I have to start randomly trying different things to try to fix it.

Ok so here it goes... Whenever I try to start my car after it has been parked all day and there is also hot weather it refuses to start. The electrics come on (radio, windows, locks and lights). The only sound I hear is the fuel pump turning on. If I wait a while (sometimes seconds once however is was about 20 minutes) it will start right up like nothing was wrong at all. The battery has been replaced within the last couple of months. I doubt that it is the starter because i only have 49,000 miles on it and if i drive a while turn the car off it starts back up with no problem. Also it has no problems starting up during cool weather. Could it possibly have anything to do with the cabin heating up and affecting the ignition switch? has anyone heard of anything like this happening before?

Any help that can be given is greatly appreciated! (especially any that might be able to save me some cash )
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 28 Aug 2009, 06:33 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: 2006 PT starting problem

Are you saying the car doesn't crank? Or starter turns, but engine doesn't catch?
I think you're saying starter since you hear only fuel pump.
Im my experience with cars, starters & alternators are random-failing devices - sometimes they just go, not mileage-dependent.
Having said that, it's not clear why starter would decide to work after a bit...
Get under and check the cabling - starters take a lot of amps. Look a grounding, condition of cables, etc...
Don't know....
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 29 Aug 2009, 09:01 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Default Re: 2006 PT starting problem

Quote:
Originally Posted by quicksilverdon View Post
Are you saying the car doesn't crank? Or starter turns, but engine doesn't catch?
starter doesn't engage or anything. no sounds coming from it at all.

the part that puzzles me is that it only happens when we have hot weather...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 30 Aug 2009, 08:55 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: 2006 PT starting problem

How many miles on battery? Have battery checked.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02 Sep 2009, 12:14 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Default Re: 2006 PT starting problem

Quote:
Originally Posted by quicksilverdon View Post
How many miles on battery? Have battery checked.
the battery is about 2 months old so about 500 miles at most
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02 Sep 2009, 10:44 am
geronimo's Avatar
Young Cruiser
 
Join Date: Mar 2009
Location: Macomb, IL
Posts: 90
Default Re: 2006 PT starting problem

Sounds like an electrical problem. My guess is there's a wire somewhere with a ding or rip in it. When I first got my cruiser I had the same problem. Never found the culprit cable, but in the process of checking and reinforcing connections, it was fixed.
__________________
2003 Touring Edition. 65k

Here's to a long life and a happy one.
A quick death and an easy one.
A pretty girl and an honest one.
A cold beer and another one!



Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02 Sep 2009, 05:29 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1
Default Re: 2006 PT starting problem

I have a 2008 PT Cruiser I just got last month.
I have the problem, sometimes I will not be able to start the car...
if I wait 1 to 2 hours, then it will start right away.
but this is unacceptable.. so it has been to the dealer three times.
the last time He gave me a new Key and programed it.
this is supposed to solve the problem...
we'll see.

Prior to this, He also changed the wireless control module and reprogramed the system. this did not solve the problem.

Maybe this will help..
Good luck.

Brofig
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02 Sep 2009, 07:36 pm
Hooligan's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,023
Default Re: 2006 PT starting problem

Welcome to the Forum!!! Methinks they are throwing parts at it attempting to solve the problem, I hope the dealer is providing a set of wheels while they are trying to fix it.
__________________

2008 Silver Steel Metallic, Touring, NA, Sirius; Chromed door handles; lower grille; fog light surrounds; chrome front & rear bumpers strips; Airaid air filter; Bassani duals; Modesty Cover; Autolite AP5263 Platinum Plugs (.040); Crane Plug Wires; NAPA Ceramic pads; Blane hood struts; PTeazer Gas, Brake & Foot Rest Pedals, '05 Rear Step Pad, Stainless Door Sills, Llumar tint, "A" Piller chrome; APC Strut Bar
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02 Sep 2009, 07:55 pm
Teekypt's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,428
Send a message via Skype™ to Teekypt
Default Re: 2006 PT starting problem

Quote:
Originally Posted by quicksilverdon View Post
Are you saying the car doesn't crank? Or starter turns, but engine doesn't catch?
I think you're saying starter since you hear only fuel pump.
Im my experience with cars, starters & alternators are random-failing devices - sometimes they just go, not mileage-dependent.
Yeah..that was my guess too...first thing I thought of was alternator...
__________________
2003, GT, "ShuggaPlum", xenon bumper kit, custom grey/black CoverKing seat covers (front & back).
Sunrise: July 2002
Sunset: June 2018

http://www.math.uh.edu/~tai/Today/Clean3.jpg
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C problem with 2006 PT tx77015ls1 General PT Cruiser Discussions 1 09 Jul 2009 06:30 pm
Starting problem Elrodion Tech & Performance Forum 0 18 May 2009 07:49 am
07 Touring - Intermittent Starting Problem DravenGSX Tech & Performance Forum 8 19 Mar 2009 05:58 am
starting up problem packrat007 Tech & Performance Forum 11 15 Aug 2008 04:38 am
2006 pt cruiser idle n loss of power problem chickon35 Tech & Performance Forum 4 30 Sep 2007 04:35 pm


All times are GMT -5. The time now is 11:13 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors