PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
High Beams Stopper Working

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 22 Aug 2010, 11:34 pm
Young Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 50
Default High Beams Stopper Working

I am officially stumped. The other day while driving to work I went to flip on my high beams and instead my headlights turned off. I had experienced this before and it was just a dirty contact in the multifunction switch so obviously that's the first thing I checked. No dice.

Next I switched out the multifunction switch entirely with one that I know works. Again, no dice.

Next I switched the headlight relay (inside the fuse panel on the lower left) out with one I know works; no dice.



So here are the symptoms summed up:
Low beams work normally. When the high beam switch is triggered the low beams turn off, the high beams don't come on, and the high beam indicator on the dash does not illuminate.

I can't imagine that both bulbs went at the same time, and also if the high beam fillaments are blown why are my low beams turning off?

The only other thing I can think it might be is a bad ground but why would the low beams and high beams use a different ground?

Does anyone have any suggestions as to what else I could check? Thanks!

Oh yeah and my car's inspection expires at the end of the month so I have to fix this and fast.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 23 Aug 2010, 07:26 am
Hooligan's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,023
Default Re: High Beams Stopper Working

To turn on high beams, you must push the lever forward. I tried a few things before I discovered that. I was pulling the lever back and releasing it and couldn't figure out why the highs wouldn't stay on. DUH!!!!!
__________________

2008 Silver Steel Metallic, Touring, NA, Sirius; Chromed door handles; lower grille; fog light surrounds; chrome front & rear bumpers strips; Airaid air filter; Bassani duals; Modesty Cover; Autolite AP5263 Platinum Plugs (.040); Crane Plug Wires; NAPA Ceramic pads; Blane hood struts; PTeazer Gas, Brake & Foot Rest Pedals, '05 Rear Step Pad, Stainless Door Sills, Llumar tint, "A" Piller chrome; APC Strut Bar
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 23 Aug 2010, 08:34 am
Young Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 50
Default Re: High Beams Stopper Working

Quote:
Originally Posted by Hooligan View Post
To turn on high beams, you must push the lever forward. I tried a few things before I discovered that. I was pulling the lever back and releasing it and couldn't figure out why the highs wouldn't stay on. DUH!!!!!
The '01 you pull the lever backwards but that doesn't matter. I have driven the car for a few years now I don't think I suddenly forgot how to turn on my high beams. Thanks for the reply though.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 25 Aug 2010, 07:30 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: High Beams Stopper Working

Could be the multifuction switch.
To troubleshoot this, you need a meter or a 12V test lamp.
There are (I Believe) separate fuses for L & R bulbs - turn switch to high beams and check the fuse sockets for 12V, if good, check lamp sockets for 12V...
It may point to the switch.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help a/c is not working just4kicks Tech & Performance Forum 5 20 May 2010 10:49 am
high brake light not working bobcatss66 General PT Cruiser Discussions 3 10 Mar 2009 01:32 pm
Low Beams and High Beams jingks Exterior & Interior Styling 3 24 Jan 2008 03:16 pm
No low beams in cold weather...sort of mike999 General PT Cruiser Discussions 2 10 Dec 2007 11:59 am
Still working turbomangt Vendors & Buyers Forum 4 29 Nov 2003 09:30 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:43 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors