PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
weird Idle issue.

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 27 Jul 2013, 11:43 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default weird Idle issue.

When driving my car the temp gauge sits fine pointing directly to the middle. However when i sit and idle, lets say picking up my daughter from her friends house, the car temp gauge will go up about 1 notch. Doesnt go into the red, but not sure if it would if i sat there for a long period of time. Once i start driving again it cools right back down to normal operating temp. I dont blow white smoke out of my exhaust.. What could be the issue? Any ideas on what to check?

Possible bad low/high rad fan? how could i test this?

Last edited by superjew78; 28 Jul 2013 at 12:11 am.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 28 Jul 2013, 07:26 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,886
Default Re: weird Idle issue.

Quote:
Originally Posted by superjew78 View Post
When driving my car the temp gauge sits fine pointing directly to the middle. However when i sit and idle, lets say picking up my daughter from her friends house, the car temp gauge will go up about 1 notch. Doesnt go into the red, but not sure if it would if i sat there for a long period of time. Once i start driving again it cools right back down to normal operating temp. I dont blow white smoke out of my exhaust.. What could be the issue? Any ideas on what to check?

Possible bad low/high rad fan? how could i test this?
Do you here the fan come on? Dose it do it when the ac is on? What year and such is your pt? You are right to state there.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 01:26 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default Re: weird Idle issue.

Quote:
Originally Posted by Busted_PT View Post
Do you here the fan come on? Dose it do it when the ac is on? What year and such is your pt? You are right to state there.
I will have to check about the fan coming on. I dont have ac, my compressor just cycles on and off. I have a 2001 Limited Is there ways i can jump the fans to see if they kick on?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 04:16 am
Garya1682's Avatar
Young Cruiser
 
Join Date: Apr 2013
Location: LONDON BABY
Posts: 79
Send a message via Skype™ to Garya1682
Default Re: weird Idle issue.

ive just spent almost 3 months trying to find the cause of my overheating issue it got to the point where I had steam coming out of the engine and I was in the red zone and mine started out doing excactly what you've just described, but I wouldn't worry just yet as it may not be the same issue.

if I sat idle for longer than say 30 minutes my temp gauge would start to climb and within minutes of it starting I would be in the red and the cause of that was a faulty fan motor and a broken wiring loom that runs down the front of the vehicle I would advise you to check the wires for any breaks/splits as one of those cables controls the fan from the ecu. also check your highspeed and lowspeed modules for faulty ones I replaced both but ultimately it was the wires + fan motor that caused my issue.
__________________

2002 cruiser
2.0L PETROL AUTO
80k miles
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 10:14 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default Re: weird Idle issue.

well the fan is kicking on, Once the temp gets to the middle line. Is that low or high speed? My ac compressor cycles but when it does the fan was kicking on and off.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 10:47 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,886
Default Re: weird Idle issue.

Quote:
Originally Posted by superjew78 View Post
well the fan is kicking on, Once the temp gets to the middle line. Is that low or high speed? My ac compressor cycles but when it does the fan was kicking on and off.
Unplug the fan and jump the motor with a wire. Middle is ground . The outers are high and low If the fan runs on both sides it's ok.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 10:55 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default Re: weird Idle issue.

is the fan harness located under the car?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 12:51 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default Re: weird Idle issue.

Ignore the previous post. I found it, jumped it and both speeds, high and low kick on. What to check for next?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 01:35 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Location: oak creek, wi
Posts: 1,149
Default Re: weird Idle issue.

have you checked the level of coolant in the radiator as well as the overflow tank? please do this when it has cooled down.
__________________
2005 Toyota Camry LE Salsa Red (Wife's)
2002 Automatic N/A (Mine) Inferno Red
2016 Kia Soul Plus Black
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 29 Jul 2013, 02:12 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northeast PA
Posts: 145
Default Re: weird Idle issue.

sure will, just picked up my daughter so i will let it cool down a bit. The overflow tank is very dirty, i think i am gonna replace it with a new one from rock auto. Hard to see inside it.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
very weird rad fan issue barthek Tech & Performance Forum 18 16 Dec 2013 04:11 am
Weird idle/ac issue. Ced_56 Tech & Performance Forum 4 08 Jun 2013 08:18 pm
weird issue Johns03PT General PT Cruiser Discussions 5 14 Dec 2012 08:15 pm
weird a/c issue bogie2929 Tech & Performance Forum 2 05 Aug 2012 09:54 am
Weird issue Opiate General PT Cruiser Discussions 4 09 Aug 2008 10:05 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:24 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors