PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Below Zero Temps and Unable to Start

 
Like Tree11Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 06:31 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 6
Default Below Zero Temps and Unable to Start

Hi!

I need help with my 2006 Base PT Cruiser. It has been below zero for 3 days in a row. The first couple of days, my car had a hard time starting. Now on the 3rd day, it just clicks. I have tried to jump it but and the starter is turning over, however, it will not start. While trying to jump it, there was a smell of gas, but I have a 1/2 tank. I am thinking possibly a fuel pump?
I am trying to locate the fuel line and the fuel gauge test port to see if it is the fuel pump, but I can not find a picture online to where it is located and I cant find it looking under the hood myself. Also, would this be happening because its too cold and should I wait it out until it is above zero?
I am no mechanic by any means but would appreciate anyone's help/advice/anything. Once I took the jumper cables off the battery, it just clicks again when I try to start it. Thanks for reading and helping!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 06:36 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Buy some starting fluid and give a shot in the air intake.
Your battery is low if starter only clicks.
talexander likes this.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 06:59 pm
Vlefaive's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: Jun 2012
Location: Whitby ON Canada
Posts: 1,630
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

New battery for sure, peace ( piece ? ) of mind will follow .
.
PS Nelson Mandela would have drove a PT , just sayin
talexander likes this.
__________________
'03 GT Blue/ autostick.. 160,000KM ( That's 100,000miles for y'all South of the border ) All the options, the heated leather is a must up here in Canada, Love the solid heavy duty feel and obvious Torque.. The Turbo is strong, fast and reliable.. People that don't understand the love of a PT, probably don't deserve to.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:03 pm
Handy_Cruiser's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arkansas
Posts: 9,926
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by talexander View Post
Hi!......

I am trying to locate the fuel line and the fuel gauge test port to see if it is the fuel pump, but I can not find a picture online to where it is located and I cant find it looking under the hood myself. Also, would this be happening because its too cold and should I wait it out until it is above zero?
I am no mechanic by any means but would appreciate anyone's help/advice/anything. Once I took the jumper cables off the battery, it just clicks again when I try to start it. Thanks for reading and helping!
Here's the schrader valve on the fuel rail under the black cap. But you need to try a fully charged battery first.

__________________
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:08 pm
randyincctx's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jun 2013
Location: Corpus Christi,Tx.
Posts: 3,485
Lightbulb Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by talexander View Post
I am thinking possibly a fuel pump?
I am trying to locate the fuel line and the fuel gauge test port to see if it is the fuel pump, but I can not find a picture online to where it is located and I cant find it looking under the hood myself.!
The test port/Schrader valve for checking fuel pressure is located on the left end of the fuel rail.(Covered by black plastic cap in photo)

PT_NA_fuel_rail_schrader_valve.jpg

Quote:
Originally Posted by talexander View Post
Once I took the jumper cables off the battery, it just clicks again when I try to start it. Thanks for reading and helping!
That could mean you still have a battery problem,in addition to fuel....Check the date on the battery,and have it load tesed to be sure of the CCA(cold cranking amps).
talexander likes this.
__________________
2003 PT Cruiser (Base-N/A) Patriot Blue Pearl Purchased @ Police Impound Auction for $1,000.
Aka:~KILLER~
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:09 pm
randyincctx's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jun 2013
Location: Corpus Christi,Tx.
Posts: 3,485
Wink Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by Handy_Cruiser View Post
Here's the schrader valve on the fuel rail under the black cap.
Beat me by 5mins,while I was searching for the photo!lol
__________________
2003 PT Cruiser (Base-N/A) Patriot Blue Pearl Purchased @ Police Impound Auction for $1,000.
Aka:~KILLER~
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:10 pm
Banned
 
Join Date: Sep 2009
Location: south of Tampa, Florida
Posts: 3,037
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by talexander View Post
Hi!

I need help with my 2006 Base PT Cruiser. It has been below zero for 3 days in a row. The first couple of days, my car had a hard time starting. Now on the 3rd day, it just clicks. I have tried to jump it but and the starter is turning over, however, it will not start. While trying to jump it, there was a smell of gas, but I have a 1/2 tank. I am thinking possibly a fuel pump?
I am trying to locate the fuel line and the fuel gauge test port to see if it is the fuel pump, but I can not find a picture online to where it is located and I cant find it looking under the hood myself.
Quote:
Originally Posted by Handy_Cruiser View Post
Here's the schrader valve on the fuel rail under the black cap. But you need to try a fully charged battery first.


Handy and Randy, the last of the schrader valves were on the NA 2004 PTs. No PT after that time came OEM with a schrader valve. His is a 2006, so no schrader valve.

Jerry
rob342 and talexander like this.

Last edited by wwpptc; 06 Dec 2013 at 07:54 pm.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:13 pm
Handy_Cruiser's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arkansas
Posts: 9,926
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by wwpptc View Post
Handy, the last of the schrader valves were on the NA 2004 PTs. No PT after that time came OEM with a schrader valve. His is a 2006, so no schrader valve.

Jerry
No schrader valve after 2004? What's the world coming to!
talexander likes this.
__________________
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:40 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 6
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by quicksilverdon View Post
Buy some starting fluid and give a shot in the air intake.
Your battery is low if starter only clicks.
Thanks for your help, I tried that out but no go. I will be getting a battery tomorrow and try that. Thanks again!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 06 Dec 2013, 07:42 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 6
Default Re: Below Zero Temps and Unable to Start

Quote:
Originally Posted by wwpptc View Post
Handy, the last of the schrader valves were on the NA 2004 PTs. No PT after that time came OEM with a schrader valve. His is a 2006, so no schrader valve.

Jerry
Awesome thanks so much! Found it, thanks again!
Reply With Quote
Reply

Tags
clicking noise, not starting


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad misfire.. unable to fix FGTC General Turbo Discussions 3 01 Aug 2013 08:42 pm
Unable to locate flames decal Tereka General PT Cruiser Discussions 3 06 Sep 2012 11:29 am
At what temps does the fan come on? JenneK Tech & Performance Forum 13 10 Jul 2012 11:04 pm
Air box temps blucruzer Tech & Performance Forum 2 28 Apr 2009 11:33 am
P 2302 Fault Code unable to find Turbo Red General PT Cruiser Discussions 2 08 Feb 2004 12:37 am


All times are GMT -5. The time now is 08:14 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors