PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
What a week...so far

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 09 Sep 2014, 06:37 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 17
Smile What a week...so far

(2007 base PT)
Monday as I got ready to leave in the morning I noticed my tire was low. I had a plug put in it the other day so I wasn't surprised. So I break out the pump and start airing it up, failing to start the car.
After it is aired up I try to start it and get a click as a response followed by an expletive from me. Grabbing the jumpbox thinking "no biggie" only to find it deader than I thought my car was. Into the old yard truck hoping it had juice, it did. Jumped the car off we go.
10 miles down the road the dash lights start flickering and the car is struggling. I limp it to the side of the road and it dies. I pop the hood and stared at the engine quizzically until our roommates came to rescue my wife and take her to work.
Many google searches.and ptcruiserlinks.com post and I have the battery out and inspecting cables. Since I lacked a tool kit I did this all with a leatherman multitool.
The rescuers return and we try to jump it again.... nothing but a click.
The battery is showing 12v on a meter.
I crank on every cable clamp as hard as I feel won't break them. Turn the the key and vroom, it starts. 14.1V showing on the obdII at the computer.
It drives the rest of the day fine.
Today I go out and hit the unlock button and the headlight come on really dim. Insert another colorful expletive.
I wiggle and tighten cables and test the battery and was rewarded with a engine start.
I dripped my son off at school and immediately head to O'Reillys. The ground cable looked a little iffy so I bought 2 (one to the starter bolt and the other to the body bolt) and replaced them in the parking lot. Tried to start and, click. Expletives.
Going over everything again I (think I) found the problem. The post clamp which looked new, and was replaced by the P.O. was cracked AND had enamel red paint under the connections. I bought a new one, since I was still in the parking lot, and replaced it, making sure it had good contacts (aka I scrapped the damned paint off it).
The car fired right up and, so far, seems to be running fine for now.
Moral of the story; check your battery cables before dumping money into batteries or alternators.

Last edited by spaghettibeans; 09 Sep 2014 at 06:49 pm.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 09 Sep 2014, 06:48 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: What a week...so far

Coulda been worse. Could've happened in freezing rain...
Don't forget to check that tire.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09 Sep 2014, 06:51 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 17
Default Re: What a week...so far

Quote:
Originally Posted by quicksilverdon View Post
Coulda been worse. Could've happened in freezing rain...
Don't forget to check that tire.
So true. I get a new tire Friday, and I also noticed my shift linkage is missing a retaining clip. Tomorrow I hit up the hardware store.
Reply With Quote
Reply

Tags
alternator, battery, cables


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT of the Week tsatrasen General PT Cruiser Discussions 1 19 Jul 2002 12:25 am
Don's PT of the Week skylight General PT Cruiser Discussions 7 13 Jun 2002 10:42 pm
PT of the week WUWU20 General PT Cruiser Discussions 0 04 Jun 2002 09:29 am
pt of the week cali boy General PT Cruiser Discussions 6 02 Apr 2002 10:07 pm


All times are GMT -5. The time now is 01:16 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors