PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
2006 PT Cruiser cranks but won't start....

 
Like Tree2Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 12:46 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 4
Default 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Hey, everybody. So first off, let me apologize for what I'm sure seems like a hit-and-run type post since I "just joined" but I SWEAR I was a member on here last time my lady's car had problems and I learned about the key dance which helped me fix that problem, whatever it was...

Anyhow, she was driving her 2006 PT home and she said that it just died at a stop light. Didn't do anything atypical before it died. Sadly, typical includes the engine jumping a bit any time she turns the A/C on or if it's on while she's city-driving. Towed it to the house, no CEL but we key-danced anyways and it showed no codes and gave me the "done." Then I checked for spark with a cheapo Harbor Freight inline spark tester (I only checked the plug that is closest to the passenger side door before the thing broke) and there was no spark (verified beforehand that the tester was working using my car, and it lit up just fine).

Playing a hunch (or the odds, knowing how little she does to maintain her car, which is at 113,000 miles) and watching the sun set, I took the camshaft sensor off and had her try to start it while I watched the cam.... and no movement. Then I realized that I'm not even 100% sure about the causation of it all... Would the timing belt being broken cause the no spark condition? Or would the no spark condition, caused by some unknown thing make it so the cam doesn't move? Should I have tested more than one plug? What should I test in what order tomorrow?

Any guidance would be greatly appreciated. School teacher by day, tired guy by night.

Last edited by Skeletor916; 18 Apr 2015 at 12:48 am. Reason: Forgot to mention who she was...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 01:12 am
Senior Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Location: oak creek, wi
Posts: 1,149
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

has the timing belt ever been replaced? if the cam's not moving while cranking, especially at that mileage, the belt is probably toast. sorry for the bad news.
__________________
2005 Toyota Camry LE Salsa Red (Wife's)
2002 Automatic N/A (Mine) Inferno Red
2016 Kia Soul Plus Black
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 01:22 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 4
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

I'm guessing not. It's one of the things I've been warning her about since she hit 100k.

Assuming it's the belt... is there a simple way to verify before having it towed to a shop? That's a bit above my (free) pay grade.

And if it's not, what, if anything else should I check? Thanks for the quick response.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 09:11 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,339
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Quote:
Originally Posted by Skeletor916 View Post
I'm guessing not. It's one of the things I've been warning her about since she hit 100k.

Assuming it's the belt... is there a simple way to verify before having it towed to a shop? That's a bit above my (free) pay grade.

And if it's not, what, if anything else should I check? Thanks for the quick response.
I would suggest doing a compression check on one of the engine cylinders that is easy to get to if you are not sure the timing belt is broken.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 10:09 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,895
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Listen if the cam is not moving while the key is turning the motor over. It's broke. If the crank is turned by the starter the cams have to turn unless belt is broken. No spark will be a direct condition of the broken belt. Call around before towing for price and attitude about doing this. Some simply want to tell you motor is trashed and replace. But in your case not really any possibility of bent valves if you were just at the light. Water pump and maybe even motor mounts while your in there. May want to buy parts on line before you take it. Save a bunch of money.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com

Last edited by Busted_PT; 18 Apr 2015 at 10:12 am.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 10:35 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Quote:
Originally Posted by Skeletor916 View Post
Assuming it's the belt... is there a simple way to verify before having it towed to a shop? That's a bit above my (free) pay grade.
Easiest way to see if the belt is broken is to take off the Camshaft Position Sensor, have someone try and start the engine, look inside the hole where the sensor was and see if the Cam Magnet is turning. If not, the belt is probably gone.

Skeletor916 likes this.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 11:33 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,339
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Quote:
Originally Posted by CREWZIN View Post
Easiest way to see if the belt is broken is to take off the Camshaft Position Sensor, have someone try and start the engine, look inside the hole where the sensor was and see if the Cam Magnet is turning. If not, the belt is probably gone.


Quote:
Originally Posted by Skeletor916 View Post

Playing a hunch (or the odds, knowing how little she does to maintain her car, which is at 113,000 miles) and watching the sun set, I took the camshaft sensor off and had her try to start it while I watched the cam.... and no movement. Then I realized that I'm not even 100% sure about the causation of it all... Would the timing belt being broken cause the no spark condition? Or would the no spark condition, caused by some unknown thing make it so the cam doesn't move? Should I have tested more than one plug? What should I test in what order tomorrow?

Any guidance would be greatly appreciated. School teacher by day, tired guy by night.
CREWZIN
The first post already mentioned no cam movement.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 11:40 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,895
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Quote:
Originally Posted by CREWZIN View Post
Easiest way to see if the belt is broken is to take off the Camshaft Position Sensor, have someone try and start the engine, look inside the hole where the sensor was and see if the Cam Magnet is turning. If not, the belt is probably gone.

Yes, in the bottom of the first post he did this. Not sure why the other responders didn't come out and say it. It's broke. Your post at least gives him a picture to confirm that's what he was doing or not.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 11:41 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Quote:
Originally Posted by ptcruisersteve View Post
CREWZIN
The first post already mentioned no cam movement.

Wooops, missed that. Thanks. Guess that sort of proves the point about the belt.
Busted_PT likes this.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 18 Apr 2015, 11:47 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,895
Default Re: 2006 PT Cruiser cranks but won't start....

Your right about that.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cranks but no start? C300392 Tech & Performance Forum 4 15 Apr 2016 07:58 am
Cranks, won't start (bad PCM ???) dxv77 General PT Cruiser Discussions 14 26 Jul 2015 05:19 pm
05 PT cranks but won't start. Noah1 Tech & Performance Forum 5 22 Jan 2015 03:38 am
NEED HELP 2006 PT CRUISER CRANKS BUT WON'T START! Cyn_Jordan Tech & Performance Forum 7 04 Nov 2014 05:54 pm
Removed starter relay, Now Pt cruiser Cranks but wont start!! iponnet22 General PT Cruiser Discussions 2 13 Oct 2012 11:26 pm


All times are GMT -5. The time now is 03:17 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors