PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Wiper Low speeds problem

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 09 Jun 2015, 09:45 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 12
Default Wiper Low speeds problem

Hello guys! its me again. Day by day I'm repairing my pt 2006 with love hahaha

I have this rare problem that I found this rainy day.

If I put the wiper on any intermittent speed will just work the first time (when I change the position) and then will no longer move until I change it to any other position. When I put on the static speed will work without problem (the medium and the high speed). I think that is something related to a relay may be?

Any thought where I can look?

thanks for the time!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 13 Jun 2015, 06:24 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 12
Default Re: Wiper Low speeds problem

Quote:
Originally Posted by deftoner View Post
Hello guys! its me again. Day by day I'm repairing my pt 2006 with love hahaha

I have this rare problem that I found this rainy day.

If I put the wiper on any intermittent speed will just work the first time (when I change the position) and then will no longer move until I change it to any other position. When I put on the static speed will work without problem (the medium and the high speed). I think that is something related to a relay may be?

Any thought where I can look?

thanks for the time!
Its like my 4th post of different subject and no reply :'(
Guess my problems are super complicated or Im not very welcome here
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 13 Jun 2015, 06:50 pm
LionPT's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Central Florida
Posts: 4,344
Default Re: Wiper Low speeds problem

Sounds like it's the MFS to me...the wiper side needs to be replaced if you want it to work.
I had the same problem with my rear wiper, it not longer works but everything else is fine. I'm not going to replace until front wipers start to act up.
__________________

2006 Touring Edition in Cool Vanilla...aka/Ghost
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 13 Jun 2015, 08:39 pm
RickinPA's Avatar
Cool Cruiser
 
Join Date: Jun 2014
Location: southeastern PA
Posts: 302
Default Re: Wiper Low speeds problem

I'd agree with LionPT.

A wiper system has some interesting design elements. There's a "park switch" in the wiper motor that senses when the wipers are in the park position. When you turn the wiper switch off, the "park switch" keeps the wiper motor running until the wipers are in the park position, then the "park switch" shuts off the wiper motor.

For continuous operation, the wiper switch applies power to either a low speed winding in the wiper motor or a high speed winding.

For intermittent operation there's a timer circuit that just applies a short pulse to start the wiper motor. Once the wipers have started, the "park switch" keeps the wipers operating one full cycle. The duration between pulses is controlled by the delay knob on the end of the wiper switch. According to the service manual the delay between pulses can be set between once a second (minimum) and once every 18 seconds (maximum). I think your problem is in this circuit. It sends out the first pulse when turned on, but doesn't generate any more pulses after the first one.

My service manual indicates that all electronics (including the intermittent timer) and relay are inside the switch assembly. It also indicates problems with the intermittent function are either the switch or a wiring problem, and I'd suspect it would be the switch. NOTE: My service manual is for the 2001 PT Cruiser. It appears there was a redesign in the wiper switch between the '05 and '06 model years. On the bright side, the newer switches appear to be less expensive than the earlier switches.

Last edited by RickinPA; 13 Jun 2015 at 08:45 pm.
Reply With Quote
Reply

Tags
intermittent, problem, wiper


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
rear wiper grommet size problem gooberff General PT Cruiser Discussions 2 08 Oct 2015 05:05 pm
Over heating problem at highway speeds... 1911ly Tech & Performance Forum 7 15 Sep 2015 08:15 pm
2006 cruiser rear wiper problem wherley Tech & Performance Forum 6 30 Jul 2012 11:02 pm
wiper problem bhunt41 Tech & Performance Forum 11 25 Jul 2011 10:29 pm
rear wiper problem rrgsj Tech & Performance Forum 4 21 Mar 2009 07:32 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:41 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors