PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Tranny problem

 
Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 08:23 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lake Wales, FL
Posts: 5,011
Default Re: Tranny problem

My OBDII won't scan transmission codes, only engine codes. At least I don't think it will.
__________________


Aspire to inspire before you expire.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 10:44 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 49
Default Re: Tranny problem

Ok, it worked. Apparently, you must hold the brake to get codes.

Anyways, I got three codes. 0700, 0517 and 0118.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 01:10 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 49
Default Re: Tranny problem

Ok I changed the fluid and filter. I cleared the codes and took it for a ride. It drives fine in first. It shifts into second fine. But when it shifts to third, it just acts like neutral. If you "goose it", it will down shift to second and it will stay there. You rev it to 5 grand and it won't shift to third.

After I stopped, I checked the codes again. The same three codes came back. 0700 which is about the transmission. 0118 which is about coolent temp sensor. (The car is not hot) and 0517 which is not on the list of codes I found on this site. What's up with that?
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 02:01 pm
LionPT's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Central Florida
Posts: 4,443
Default Re: Tranny problem

Quote:
Originally Posted by Helirich View Post
Ok I changed the fluid and filter. I cleared the codes and took it for a ride. It drives fine in first. It shifts into second fine. But when it shifts to third, it just acts like neutral. If you "goose it", it will down shift to second and it will stay there. You rev it to 5 grand and it won't shift to third.

After I stopped, I checked the codes again. The same three codes came back. 0700 which is about the transmission. 0118 which is about coolent temp sensor. (The car is not hot) and 0517 which is not on the list of codes I found on this site. What's up with that?
P0517: Battery Temperature Sensor Circuit High
__________________

2006 Touring Edition in Cool Vanilla...aka/Ghost

Last edited by LionPT; 29 Feb 2016 at 02:04 pm.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 10:15 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 49
Default Re: Tranny problem

Quote:
Originally Posted by LionPT View Post
P0517: Battery Temperature Sensor Circuit High
That's a new one. Never heard of a battery temp. (Unless it was on an aircraft)
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 29 Feb 2016, 11:50 pm
LionPT's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Central Florida
Posts: 4,443
Default Re: Tranny problem

Quote:
Originally Posted by Helirich View Post
That's a new one. Never heard of a battery temp. (Unless it was on an aircraft)

It's under the battery in 2000-2005.
__________________

2006 Touring Edition in Cool Vanilla...aka/Ghost
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 01 Mar 2016, 12:27 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,598
Default Re: Tranny problem

Quote:
Originally Posted by chuzz View Post
My OBDII won't scan transmission codes, only engine codes. At least I don't think it will.
Chuzz, OBD!! Scan Tool will tell you if there is a problem with the transmission with P0700 but it won't give you the specific transmission.
chuzz likes this.
__________________
If at First You Don't Succeed - Try, Try Again
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 01 Mar 2016, 12:32 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,598
Default Re: Tranny problem

I suggest you take it to transmission repair shop that will give you the specific transmission codes for free. Post what you find out.
__________________
If at First You Don't Succeed - Try, Try Again
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 01 Mar 2016, 08:49 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 49
Default Re: Tranny problem

There is no "transmission repair shop" in my town. Would regular auto repair be likely to have this tool? How about One of the auto parts stores?
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 01 Mar 2016, 08:22 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 49
Default Re: Tranny problem

So today I cleaned all connections to the tranny. I replaced the input and output VSSs. I looked for the battery temp sender, but it wasn't there. So I ran a short jumper across the plug.

When I checked the codes after the work, I got 0516. After a short drive, I got 0700 and 0516. Still in limp mode. (Second gear) I found a nearby tranny shop. I'm going to call them tomorrow.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clutch or tranny problem??? imlost33 Tech & Performance Forum 10 22 Apr 2014 01:31 am
03 PT Tranny Problem Blazinator Tech & Performance Forum 23 10 Mar 2014 01:14 am
New member with a tranny problem- help! hudsonhornet7x Tech & Performance Forum 8 27 Jun 2012 09:39 am
Baffling Tranny Problem 07PCH Tech & Performance Forum 7 02 Aug 2011 04:52 pm
2008 brake or tranny problem aenima45 Tech & Performance Forum 1 06 Jan 2009 07:52 pm


All times are GMT -5. The time now is 02:47 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors