PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Replace cam sensor and magnet?

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 26 Jan 2017, 02:59 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 1
Cool Replace cam sensor and magnet?

My girlfriend is having some problems with her 06 cruiser. Getting error code P0344. I replaced cam sensor for her and still same issue. Car starts rough and does right when put into drive. (Goes into reverse fine.) I read to only use mopar parts which I did. I'm thinking i should replace the magnet that links the with the cam sensor. Have you guys ever had this problem then replaced the magnet then it worked? Thanks guys.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 26 Jan 2017, 05:04 am
LionPT's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Central Florida
Posts: 4,344
Default Re: Replace cam sensor and magnet?

Check the plug & the wiring.
__________________

2006 Touring Edition in Cool Vanilla...aka/Ghost
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 26 Jan 2017, 08:26 am
Handy_Cruiser's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arkansas
Posts: 10,332
Default Re: Replace cam sensor and magnet?

Do you still get the P0344 code after changing the sensor? If so, the most likely problem is the wiring harness and/or sensor plug. As LionPT said, inspect those very closely. It may have been the issue to begin with.

Based on reports from this forum and others, the pilot magnets do go bad. But, almost all the reports are from 2001/2002 PT models that use a different magnet than your 2006. On the 2006, the most likely way a magnet goes bad is that it was removed for some reason and then the wedge-headed bolt used to hold it to the camshaft gets over-tightened during re-installation. If the magnet has never been removed before, this is likely not your problem.
__________________
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 26 Jan 2017, 12:09 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: May 2016
Posts: 277
Default Re: Replace cam sensor and magnet?

wife just had this code pop-up today. Swapped the CAM sensor with another after market sensor and all is fine. This is the 3rd sensor now. Since the factory one only lasted 3 years, i opted to try an aftermarket one for half the price. It lasted five years so...i chose to go back with another aftermarket, since it lasted longer than the MOPAR! Tried to get the dorman lifetime but both part stores were out. With a wife expecting to deliver any day now I had no choice but to go with the in-stock BWD.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 26 Jan 2017, 12:29 pm
Veteran Cruiser
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lake Wales, FL
Posts: 4,764
Default Re: Replace cam sensor and magnet?

I buy most of my stuff from O'Reilly too. So far, no problems with anything working the way it should.
__________________


Aspire to inspire before you expire.
Reply With Quote
Reply

Tags
2006, cam sensor, magnet


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CAM SENSOR and MAGNET kctobyjoe General PT Cruiser Discussions 11 04 Jul 2017 09:38 pm
CRANK Shaft Sensor replace OutbackGuy Tech & Performance Forum 6 10 Dec 2016 07:14 pm
Replace Crankshaft Sensor when you replace Cam Sensor falconut Tech & Performance Forum 7 14 Oct 2015 08:43 am
Replace crankkshaft Sensor MiketheImpaler Tech & Performance Forum 5 25 Sep 2012 11:16 am
PT Cruiser Magnet MOD Gary04GT The Detail Shop 6 10 Dec 2004 10:24 am


All times are GMT -5. The time now is 02:46 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors