PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > General PT Cruiser Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
oil sending unit keeps failing

 
Like Tree6Likes
  • 1 Post By wb2kki
  • 1 Post By GtPt05
  • 2 Post By Handy_Cruiser
  • 2 Post By Busted_PT

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 26 Mar 2017, 08:51 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 12
Default oil sending unit keeps failing

So, I've replaced my oil pressure sending unit twice now, and now the second one is bad. This is on a 2004 pt cuiser GT wih 101,000 miles. I replaced it once back in January with one from Advanced Auto. That lasted a few weeks before it failed, so I replaced that with one from the dealership. That one didn't last more than a few weeks before it failed either. I just bought the car in January, so I'm unsure of the history. Does anyone have any idea why these are failing so quickly? Thank you.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 01:33 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,309
Default Re: oil sending unit keeps failing

Quote:
Originally Posted by PaTurboCruiser View Post
So, I've replaced my oil pressure sending unit twice now, and now the second one is bad. This is on a 2004 pt cuiser GT wih 101,000 miles. I replaced it once back in January with one from Advanced Auto. That lasted a few weeks before it failed, so I replaced that with one from the dealership. That one didn't last more than a few weeks before it failed either. I just bought the car in January, so I'm unsure of the history. Does anyone have any idea why these are failing so quickly? Thank you.
What code are you getting for the oil pressure sending unit?
__________________
If at First You Don't Succeed - Try, Try Again
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 10:07 am
Cool Cruiser
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 298
Default Re: oil sending unit keeps failing

I would check the wiring, check the actual oil pressure with a mechanical gauge, and lastly when you put it in torque it to spec you may be making it too tight and damaging it.
rob302 likes this.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 10:32 am
Young Cruiser
 
Join Date: Jan 2017
Location: Puyallup, WA
Posts: 79
Default Re: oil sending unit keeps failing

Nevermind. On my 1st look I missed a key point that was answered by OP in 1st post.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 11:19 am
Cool Cruiser
 
Join Date: May 2016
Posts: 263
Default Re: oil sending unit keeps failing

Check the plugs on the PCM. When the senders go bad, they have a habit of pushing oil inside the wire up to the PCM plug. My parts car had that issue. I forget which plug it is...
Handy_Cruiser likes this.
__________________
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 12:01 pm
Handy_Cruiser's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arkansas
Posts: 10,330
Default Re: oil sending unit keeps failing

Quote:
Originally Posted by GtPt05 View Post
Check the plugs on the PCM. When the senders go bad, they have a habit of pushing oil inside the wire up to the PCM plug. My parts car had that issue. I forget which plug it is...
If I remember right, it's going to be plug #3. Had to to replacement the sending unit in my little Vert when I first got it. I used spray electrical cleaner to clean it up.






PS: The OP needs to make sure he's not damaging the new sending units when installing them. Some will crush pretty easily..
GtPt05 and 03PTCrewser like this.
__________________

Last edited by Handy_Cruiser; 27 Mar 2017 at 12:04 pm.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 12:23 pm
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,886
Default Re: oil sending unit keeps failing

Check that if not leaking that sludge isn't stoping up the sensor.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 27 Mar 2017, 05:01 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 12
Default Re: oil sending unit keeps failing

Thanks for the info guys. I never torqued to spec, just tightened until I thought it was good. I'll look into everything that was suggested this weekend
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel Sending Unit Help! Please goose1068 Tech & Performance Forum 6 14 Jun 2013 04:21 am
Oil Pressure sending unit trscruiser General PT Cruiser Discussions 3 14 Jan 2012 12:08 am
oil pressure sending unit mowerman Tech & Performance Forum 11 29 Oct 2009 12:10 am
How do you know if it's a bad pump or sending unit? scrisp2 Tech & Performance Forum 4 18 Nov 2008 08:44 pm
Oil Sending Unit rockycruiser General Turbo Discussions 9 15 Oct 2003 11:30 am


All times are GMT -5. The time now is 09:51 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors