PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > 2.4L Turbo Forums > General Turbo Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Hard starting 180HP turbo

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06 Sep 2005, 02:59 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2005
Location: .
Posts: 149
Default Hard starting 180HP turbo

I just bought a used convertible with the 180 HP turbo. The first few days everything seemed fine. Today, it was having trouble starting. The battery has no problem cranking but something is preventing it from starting.

I understand the gas cap could be an issue and I will check it as soon as my wife gets back. What are other possible problems to look for? Are there any TSBs for that engine?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06 Sep 2005, 03:37 pm
2step's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2004
Location: New Braunfels, Texas.
Posts: 1,672
Default

Have you tried the ON/OFF X 3 to check for trouble codes?
A few have reported failed crank sensor issues. Are you handy at checking for spark without shocking yourself? Did your car dealer give you any kind of warranty? 30 days, etc.?

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 07 Sep 2005, 07:31 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2005
Location: .
Posts: 149
Default

I'm not familiar with the on/off 3x approach to read codes. Would you care to elaborate. I do have a cheap OBDII reader. I just assumed that if there was a code to be read, the check engine light would come on. What is the code for the crank sensor?

BTW, the whole hard starting issue may be moot. My wife told me earlier that she thinks the hard starting was related to the brake not being depressed. I don't think my GT has that kind of interlock feature but it is such an unconscious behavior, I can't recall.
__________________
\'03 GT - No mods
\'05 Convertible Touring Ed. - No mods
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 07 Sep 2005, 10:19 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default

Quote:
quote:Originally posted by sawdust123

I'm not familiar with the on/off 3x approach to read codes. Would you care to elaborate. I do have a cheap OBDII reader. I just assumed that if there was a code to be read, the check engine light would come on. What is the code for the crank sensor?

BTW, the whole hard starting issue may be moot. My wife told me earlier that she thinks the hard starting was related to the brake not being depressed. I don't think my GT has that kind of interlock feature but it is such an unconscious behavior, I can't recall.
I believe you are correct - if you got no check engine light, you'll have no codes, in fact there are times you can get a check engine light and not have a code, but I don't think it can happen the other way around.
As to the brake interlock (for manual) - I don't think it'd crank - it's like on auto if you're in D - it won't crank 'till you put it in P.
Time to visit a dealer - it's an '05, right? Let them fix it.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 07 Sep 2005, 11:45 am
Fanatic Cruiser
 
Join Date: Dec 2003
Location: San Antonio, Texas
Posts: 535
Default

There are some codes that will set but not turn on the check engine light.Generally they don't effect emissions or signify a serious problem. Case in point: I work on Hyundai's also.I had one came in that didn't run right.Check codes and it shows a code for a knock sensor malfunction and the codes has set over 200 times but no engine light.Come to find out a rodent had chewed the wires in half....
And specifically chrysler... I know some SKim codes won't urn on the check engine light.... there are others but you get the picture
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 09 Sep 2005, 04:16 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jan 2005
Location: .
Posts: 149
Default

Well,

I checked my wife car last night. You DON'T need to step on the brake to start it and it started fine for me. However, she swears that this is all she did to help the hard starting problem she experienced. Hmmm, could there be a software bug in the engine chip that is somehow corrected when the brake is pressed?
__________________
\'03 GT - No mods
\'05 Convertible Touring Ed. - No mods
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09 Sep 2005, 08:51 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2002
Location: North Dakota.
Posts: 165
Default

May be a fuel pump problem, try turning the key on and pausing several seconds before cranking it over.
__________________
03 Cranberry Base GT A/S debadged.
Make a fast friend, adopt a greyhound.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 10 Sep 2005, 02:56 am
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2002
Location: Riverside, Ca, USA.
Posts: 1,372
Default

If it starts up right away when it does start up I would leave it alone for now till it rsumes its starting problems. If it hesitates at all when it starts up I would give the stealer a shot at it. I say this cause mine starts up very quickly and never hesitates never!!
__________________
06 GT Auto, Cool Vanila Exterior, Presto Change O 3bl, Cargo Mat and Net, Billet Oil Cap, Yoko Avid 4Vs Tires, 03 GT Wheels, 4 Chrome Door Handle Screw Covers, MOPAR Mud Flaps, H&R Rear Sway Bar, Freedom Strut Tower Bar, Rear Door Sill Covers.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 10 Sep 2005, 04:39 am
Veteran Cruiser
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oregon.
Posts: 3,521
Default

This was an ongoing problem with my GT. At times it would not start the first time but would start the second try. When the engine was hot it always started right up. Most of the time it started up the first time. Took it into the dealer and they couldn't either duplicate it or fix it. Heard other PT turbo owners had this problem, too.
__________________
\'05 Stone White SRT4

\'04 Graphite PT Automatic
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 10 Sep 2005, 01:14 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Apr 2003
Location: Manchaca, TX, USA.
Posts: 244
Default

Yeah, we had it on our 2003 GT and for what ever reason it has cleared on its own. Had it to the dealer a number of times, they even changed the gas cap thinking the fuel pressure would bleed down. Works fine now at 30,000+ miles.

Mike
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question: 180HP turbo vs GT quicksilverdon Tech & Performance Forum 36 30 Dec 2004 08:42 pm
Hard starting turbo GGJaguar General Turbo Discussions 6 05 Jun 2004 03:39 pm
180HP turbo lite and 215HP turbo difference. alceryes General Turbo Discussions 27 29 Dec 2003 01:57 am
2003 PT Turbo Review by AUTOTEST FILE Gary04GT General Turbo Discussions 2 12 Jul 2003 09:14 am
Chrysler to Offer New Cheaper GT Turbo skylight PT Cruiser News and Rumors 19 12 Jun 2003 02:04 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:39 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors