PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > 2.4L Turbo Forums > General Turbo Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Engine rebuild

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 05 Jun 2009, 06:47 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
Default Engine rebuild

Hi, I am from Australia.

I have just had the engine rebuilt (heavy duty pistons, rods etc.) on my 02 manual PT.

It has an aftermarket Garrett Turbo and is boosting at 12psi.

Since the rebuild, it is using 1 litre of oil per 1000kms and there are always black specs on the tailgate.

The car seems to be running well and fuel consumption is good.

Is it normal to be using so much oil?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 05 Jun 2009, 09:02 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: Engine rebuild

No. I have a factory turbo and at over 75,000 miles, use virtually no oil between changes.
Does your exhaust have a white haze?
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05 Jun 2009, 05:26 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
Default Re: Engine rebuild

No white haze.

Exhaust is black.

The person who did the rebuild said that it is normal to use oil for the first 10,000km.

Does this sound right?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05 Jun 2009, 06:03 pm
Veteran Cruiser
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oregon.
Posts: 3,521
Default Re: Engine rebuild

Quote:
Originally Posted by gpow View Post
No white haze.

Exhaust is black.

The person who did the rebuild said that it is normal to use oil for the first 10,000km.

Does this sound right?
Everything has to seat properly and that takes some time.
__________________
\'05 Stone White SRT4

\'04 Graphite PT Automatic
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine swap / replacement compatibility Brent72 Tech & Performance Forum 11 19 Dec 2013 09:18 pm
Engine lurcing + engine lite come up on 05 GT Roadmaster General Turbo Discussions 11 18 Apr 2009 01:10 am
Replacing Timing belt: Engine support question cardana24 Tech & Performance Forum 4 21 Mar 2008 07:55 pm
"Mysterious" turbo engine noise...??? Gary04GT Turbo Performance 76 21 Aug 2006 08:28 am
Review: $2200 for a NA replacement engine PT Ctown General PT Cruiser Discussions 8 24 Jul 2006 01:08 pm


All times are GMT -5. The time now is 03:49 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors