PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > 2.4L Turbo Forums > General Turbo Discussions

PT Cruiser Forum

Advertisements
Battery Corrosion

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10 May 2005, 03:03 am
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2002
Location: Riverside, Ca, USA.
Posts: 1,372
Default Battery Corrosion

Just checking my battery cause of the error codes I got and I found a lot of white battery corrosion on the positive terminal. Never noticed this but since I have put on my lexan battery cover I have been a naughty boy and have not looked for about 6 mo!! Is this normal or a reminder my factory battery is almost 3 years old??[xx(]
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10 May 2005, 08:49 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default

Normal for a battery getting on in age. Those felt discs that go on the posts help, as does a coating of vaseline on outside.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10 May 2005, 02:07 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: May 2004
Location: East Islip, NY, USA.
Posts: 494
Send a message via AIM to RallyDRock
Default

rinse with water and baking soda to neutralize the acid.
i use a thin layer of grease and those little caps don spoke of and my battery stays clean now. its still the factory one, going strong after almost 5 years! (jinxed now [xx(])
__________________
www.cardomain.com/id/rallydrock
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10 May 2005, 02:13 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Oct 2004
Location: El Cajon, CA, USA.
Posts: 485
Default

Some is normal, but if it's heavy, check the battery and charging system. When stuff gets tired, the deposits get worse. Most common problem is when the battery gets weak. The charging system works harder to compensate, and boils the electrolite more.
__________________

2004 Dark Plum Base with windows tinted, cabin filter, silencers removed, fog lights, 18\'s, all Red taillights, Blaine\'s struts, modesty cover, color-matched center dash, 06 rear bumper
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10 May 2005, 02:35 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2003
Location: Huntington Beach, CA, USA.
Posts: 1,799
Default

You could also have developed a leak aroung the post. If this persists I would replace the battery ASAP. The gas that leaks from the battery is highly explosive and very corrosive. My son had one explode a few years ago in his 67 Mustang that he had at the time. What a mess.
__________________
'03 Inferno Red GT, 5 speed, STAGE 1, Mopar BOV, Plastic Intake, Modified Upper and Lower Airbox, Custom Airbox-to-turbo pipe, Borla dual exhaust, Maddog Short Shifter, Drilled/Slotter Rotors, Ceramic Pads, chrome wheels, chrome door spears, AMP chrome fuel door, PT Cruiser 3rd light diffuser, H&R Springs, Rear Sway Bar added, MGW chrome door lock pulls, Blane's hood struts, Custom license plate mount, some interior dress up stuff...more to come
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10 May 2005, 07:30 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2002
Location: Riverside, Ca, USA.
Posts: 1,372
Default

Did that last night and toped it off with
Wd40 spray and wiped excess off. Will check again next week and see how we are doing. Will put those lilttle caps on when I replace the battery!


Quote:
quote:Originally posted by RallyDRock

rinse with water and baking soda to neutralize the acid.
i use a thin layer of grease and those little caps don spoke of and my battery stays clean now. its still the factory one, going strong after almost 5 years! (jinxed now [xx(])
__________________
06 GT Auto, Cool Vanila Exterior, Presto Change O 3bl, Cargo Mat and Net, Billet Oil Cap, Yoko Avid 4Vs Tires, 03 GT Wheels, 4 Chrome Door Handle Screw Covers, MOPAR Mud Flaps, H&R Rear Sway Bar, Freedom Strut Tower Bar, Rear Door Sill Covers.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 17 May 2005, 04:27 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2002
Location: Riverside, Ca, USA.
Posts: 1,372
Default

think I got an acid leak somehow cause 1 week after I cleaned it up real good it has a mound of white crud as big as ever on the positive terminal. Guess I need to look into Optima battery next.
__________________
06 GT Auto, Cool Vanila Exterior, Presto Change O 3bl, Cargo Mat and Net, Billet Oil Cap, Yoko Avid 4Vs Tires, 03 GT Wheels, 4 Chrome Door Handle Screw Covers, MOPAR Mud Flaps, H&R Rear Sway Bar, Freedom Strut Tower Bar, Rear Door Sill Covers.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 17 May 2005, 07:03 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2003
Location: Huntington Beach, CA, USA.
Posts: 1,799
Default

Yup, change the battery ASAP, those gasses are bad.
__________________
'03 Inferno Red GT, 5 speed, STAGE 1, Mopar BOV, Plastic Intake, Modified Upper and Lower Airbox, Custom Airbox-to-turbo pipe, Borla dual exhaust, Maddog Short Shifter, Drilled/Slotter Rotors, Ceramic Pads, chrome wheels, chrome door spears, AMP chrome fuel door, PT Cruiser 3rd light diffuser, H&R Springs, Rear Sway Bar added, MGW chrome door lock pulls, Blane's hood struts, Custom license plate mount, some interior dress up stuff...more to come
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 18 May 2005, 10:26 pm
Young Cruiser
 
Join Date: May 2002
Location: greensboro, nc, USA.
Posts: 71
Send a message via AIM to PT4U2C
Default

Still have original battery after 5 years(01 TE born March 2000). Had same issue as described until I cleaned posts, installed felt pads, and a dab of vaseline. Fine since. Seems to be characteristic of the PT. My '03 Dream has been acid free -so far.

PT4U2C
__________________
01 TE Shale Green 17\" Casinos w/Kuhmo 712\'s Bassani,Stull,Full Xenon detailed engine,K&N blane struts: 03 Dream HOT Lot\'s of chrome, Mopar duals, T&T grille,Air raid Blane struts,
autotecnica head/tail light trim, street-rod, turbo badging,auto meter gauges w/pro pod full LED\'s
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 19 May 2005, 06:47 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2003
Location: Huntington Beach, CA, USA.
Posts: 1,799
Default

Quote:
quote:Originally posted by PT4U2C

Still have original battery after 5 years(01 TE born March 2000). Had same issue as described until I cleaned posts, installed felt pads, and a dab of vaseline. Fine since. Seems to be characteristic of the PT. My '03 Dream has been acid free -so far.

PT4U2C
If he is seeing that much buildup in one week he has a serious problem with the battery. It can corrode the battery connection off in no time and then he will be replacing the battery cable too.
__________________
'03 Inferno Red GT, 5 speed, STAGE 1, Mopar BOV, Plastic Intake, Modified Upper and Lower Airbox, Custom Airbox-to-turbo pipe, Borla dual exhaust, Maddog Short Shifter, Drilled/Slotter Rotors, Ceramic Pads, chrome wheels, chrome door spears, AMP chrome fuel door, PT Cruiser 3rd light diffuser, H&R Springs, Rear Sway Bar added, MGW chrome door lock pulls, Blane's hood struts, Custom license plate mount, some interior dress up stuff...more to come
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Optima Battery Gear_Head General Turbo Discussions 13 08 Feb 2017 12:57 pm
PT Crusier battery dies after 5 days of no use. PT OWNER General Turbo Discussions 22 28 Jan 2009 11:51 am
Tried a battery search???? gonzomania General PT Cruiser Discussions 7 22 Feb 2007 12:31 pm
Fixing Bead Corrosion ? durgin Wheels, Tires, Suspension 5 17 Nov 2005 04:41 pm
BATTERY SOURCE NEEDED clevelandmike General PT Cruiser Discussions 3 06 Oct 2004 09:54 am


All times are GMT -5. The time now is 06:24 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors