PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Cruise Control not working

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 08 Aug 2005, 01:16 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2005
Location: Boise, ID, USA.
Posts: 10
Default Cruise Control not working

[:I] The Chrysler Dealer installed a cruise control on my 2005 pt cruiser, it was a factory cruise. When the cruise is on, and you turn on the winshield wipers, the cruise turns off. The dealer has replaced the cruise piece by piece and checked the grounding and still can't find the problem. The have changed out the computer to the pt and reprogrammed the computer and it still has the same problem.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08 Aug 2005, 02:17 pm
2step's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2004
Location: New Braunfels, Texas.
Posts: 1,672
Default

Sounds like a wiring problem. The cruise control is designed to dis-engage if you tap the brake thereby sending a signal electricly to it. It must be wired into a common power source with the wiper control. Something from the wiper power is telling the cruise control that you are stepping on the brake and to dis-engage.

If you can hit the cruise reset and restore the cruise control, that would be a way to check my theory. If it turns completely off, then it not the brake signal but maybe in the switches.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10 Aug 2005, 12:29 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2005
Location: Boise, ID, USA.
Posts: 10
Default

The chrysler dealer has rewired and checked the wiring so many time it is getting tiring. Also you turn the wipers on and it shuts the cruise off and you can reset it three times and after the third times of using the wipers and the cruise shuts down, it will not come on again until you turn the key off and start up again. I think that the computer won't let you turn it on after the third time until you turn the key off and reset the computer.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10 Aug 2005, 11:14 am
Cool Cruiser
 
Join Date: Oct 2004
Location: El Cajon, CA, USA.
Posts: 485
Default

They may have checked the wiring, but the only thing these systems share is the location of the switches, the 'clockspring' and connector inside the steering column. Either they didn't connect everything properly, or the wiring is causing the problem. The only other thing is if the switches use the same wiring and multiplex (use different resistances) on the same circuit. Have them 'scope the switch connector while working the wipers. See if there are any voltage spikes....
__________________

2004 Dark Plum Base with windows tinted, cabin filter, silencers removed, fog lights, 18\'s, all Red taillights, Blaine\'s struts, modesty cover, color-matched center dash, 06 rear bumper
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 19 Aug 2005, 12:36 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default

Quote:
quote:Originally posted by spade44

What do they want from us?[)]
TROLL ALERT! [V]
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 19 Aug 2005, 01:03 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,749
Default

Quote:
quote:Originally posted by quicksilverdon

Quote:
quote:Originally posted by spade44

What do they want from us?[)]
TROLL ALERT! [V]

That's the 3rd time this idiot has thrown in his little "make no sence" remarks and each time under a different username.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 25 Aug 2005, 06:44 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2005
Location: Boise, ID, USA.
Posts: 10
Default

[:I]Took the PT to Chrysler today and they tried a new grd wire, along with some other things and also the suggestion from about scopping for spikes and they can't find a solotion for the problem. The cruise still turns off when the wipers are turned on. Not much of a problem right now, but in month or two, it could be very frustrating. All suggestion appreciated.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 29 Aug 2005, 02:59 pm
Fanatic Cruiser
 
Join Date: Jun 2003
Location: new york, ny.
Posts: 581
Default

Quote:
quote:Originally posted by glfnjim

[:I]Took the PT to Chrysler today and they tried a new grd wire, along with some other things and also the suggestion from about scopping for spikes and they can't find a solotion for the problem. The cruise still turns off when the wipers are turned on. Not much of a problem right now, but in month or two, it could be very frustrating. All suggestion appreciated.
Tell the dealer that if they cannot fix it, you want a refund for the full price of the cruise control and the installation.

Then escalate to the Chrysler zone management (look in the owners manual for info on how to do that)

Would you accept the cruise control working as it does if it is =free=?

(Besides, you shouldn't be using it in the rain anyway )
__________________
I just tell anyone who asks that "PT" stands for "Plymouth's Tombstone"
---
Defend Our Hobby!
Join the SEMA Action Network
http://www.semasan.com
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 20 Sep 2005, 06:35 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: May 2005
Location: Michigan, USA.
Posts: 15
Default

e-mail me... jankowb@hotmail.com I might be able to help, I work for DCX in parts restriction and diagnostics.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 21 Sep 2005, 01:04 pm
2step's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: Oct 2004
Location: New Braunfels, Texas.
Posts: 1,672
Default

The cruise control is in someway managed by the PCM. Because your PT didn't come from the factory with cruise, perhaps some programing is missing that's causing the problems??
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check Engine Light came on - code 1188? coolvirus General Turbo Discussions 38 25 May 2011 09:01 am
obd-II codes Punch General Turbo Discussions 13 06 Jul 2009 06:54 pm
Error Codes thegoldpt Turbo Performance 6 07 Apr 2007 02:26 pm
Error Code List skylight General Turbo Discussions 6 07 Apr 2007 02:11 pm
Cruise Control Glitch gtbright General Turbo Discussions 0 12 Feb 2005 08:36 pm


All times are GMT -5. The time now is 01:00 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors