PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
PT idle rough and smoke

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 01 Oct 2007, 07:55 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2005
Location: USA.
Posts: 40
Default PT idle rough and smoke

I started our 2004 Cruiser on Saturday and it started fine, like normal and I moved it to the other side of the driveway.

About 4 hours later I started it again and it idled really rough, almost like it had unburned gas in the cylinder or a bad misfire. I let it run for about 20 seconds and it started smoking really badly, like my old Chevy Vega when it burned oil. :-) I know the smell of oil, raw gas, and antifreeze, but this smoke didn't really have any smell to it.

I got worried and shut the motor off. I let it sit for a minute or two and when I restarted it, voila, it ran fine like nothing was wrong.

I thought maybe the PCV vale had let some oil be sucked in and might need replacing, but not sure.

My father-in-law is an engineer for Chrysler in Auburn Hills, MI and said that he had one that started doing this and it just all of a sudden quit in the middle of the road, on his way to one of the assembly plants. They took it in (it was a company car, not his) and the mechanic said that they have a problem with carbon buildup on these motors and they had to take the head off and clean the carbon. The one that he was driving had around 75,000 miles on it, but said that it started out doing the same thing as mine and then just died.

Mine is a 2004, non turbo, with 57,000 miles and is a bit past the oil change mileage, but only by a 1000 miles or so. It has the original plugs/wires and I need to replace them, I just haven't found the time yet. To me, it almost sounds like and electrical problem, as we have had numerous issues with the motor dying when it gets wet, or sometimes just when it's sitting in the driveway and is first started in the morning. If it's turned off and let to sit for a minute, that usually fixes the problem. <<shrugs>>

Has anyone ever had theirs do this and what was the problem? Could a PCV valve that needs replaced cause this kind of problem? Has anyone ever had the problem with carbon buildup in the motor?

Thanks,
Scott
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 01 Oct 2007, 08:36 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: PT idle rough and smoke

Quote:
Originally Posted by scrisp2 View Post
Mine is a 2004, non turbo, with 57,000 miles and is a bit past the oil change mileage, but only by a 1000 miles or so. It has the original plugs/wires and I need to replace them, I just haven't found the time yet. To me, it almost sounds like and electrical problem, as we have had numerous issues with the motor dying when it gets wet, or sometimes just when it's sitting in the driveway and is first started in the morning. If it's turned off and let to sit for a minute, that usually fixes the problem. <<shrugs>>
I think you should start there. Get some Crane wires, new plugs and see where you're at before you panic.
The stock wires, I believe, break down and allow moisture to get in, causing cross-fires. When you start it, and it runs rough, then when you shut it off and let it sit, engine warmth dries out the wires and it runs okay.
That's my theory and I'm sticking to it!
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 01 Oct 2007, 02:18 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 6,787
Default Re: PT idle rough and smoke

just as don said !! good luck keep us posted
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:08 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors