PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
06 PT AC not working

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 27 Oct 2007, 12:48 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
Default 06 PT AC not working

hey all, my wife has a 2006 pt touring model with about 37000mi on it, all of a sudden her ac stopped cooling, the little light next to the snowflake button still comes on when you press it but the air is not cold at all, at the same time the compresser stopped coming on when you have the defroster on....which is bad when you live in the humid southeast...i have checked and the belt seems to be fine but the compressor is just not kicking on....it seems to have plenty of coolant and wouldnt you know this happened less than 1000 miles after the warrenty ran out the only other thing i can think of that would cause this is either a fuse or the low pressure switch on the condenser....i am not sure if the low pressure switch would affect it coming on for the defroster or not tho....any and all ideas would be appreciated. thanks in advance
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 27 Oct 2007, 12:57 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: 06 PT AC not working

Welcome to the forum,

You say it "seems" to have plenty of coolant", but how can you tell. Just a little low will make the sensor ("low pressure switch") shut down the compressor. There are plenty of air-conditioning places that will check you system for free ( thinking they can sell you coolant or parts if you need them). Yes, the low pressure switch will stop the compressor for full air or the defroster.

You say yo know about the fuse, so I take it you checked that. The LPS sits on top of the round silver canister in the back of the engine on the left side (see photo below). To see if the switch is working, pull off the electrical connection and make a jumper (paperclip) on the switch between the contacts. Start the car, turn the air on and if the compressor turn on, the switch is bad.

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 27 Oct 2007, 05:10 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Jun 2007
Location: Wellington, Florida
Posts: 191
Default Re: 06 PT AC not working

I had to replace my A/C at 38,000, miles. About 2 grand.
__________________
2005 GT Cruiser, Cool Vanilla, Automatic, Borla Dual Exhausts, K&N, Navigation and U Connect.

2001 Corvette Convertable, Navy Blue Metalic, Z51, 3:15 with 4" inch quad Borla Stinger Exhausts X Pipe and K&N Filter.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 29 Oct 2007, 07:36 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2007
Location: Houston
Posts: 111
Default Re: 06 PT AC not working

interesting...2 differnet people right about 37000-38000 miles.... I guess I will see in about 20000 if i have the same problem
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06 Nov 2007, 06:34 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
Default Re: 06 PT AC not working

Quote:
Originally Posted by bados View Post
I had to replace my A/C at 38,000, miles. About 2 grand.
ouch i was wondering if it was just me or not, what did they tell you was wrong with it?

mine is working now, i took the suggestion and checked the low pressure switch like i was told how to and the compressor kicked on, i think, ok cool, just replace the switch and all done hopefully not too expensive....dont think anything else about it for a few days till I can get to the parts store, said something to my wife about going to get the part to fix her ac tomorrow and she says its working now, she said it went to working after i worked on it that day ( when i checked the lps) so the only thing i can figure was that it was either somethin electrical hung up or the switch wasn't making good contact...thanks for all of the responses tho guys
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06 Nov 2007, 07:21 pm
Young Cruiser
 
Join Date: Sep 2007
Location: OxCx - SO CAL
Posts: 71
Default Re: 06 PT AC not working

my a/c went out at 43K on an 05, which I bought new. They ended up fixing it for free (since the dinged and scratched my car in the process.)
It would have been 800$ for them to find the leak, refill, put in dye, etc.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09 Mar 2008, 02:58 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2
Default Re: 06 PT AC not working

I need to replace my high side AC switch but unsure of how to do that unless I take off my compressor as well. Is there an easier way?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 09 Mar 2008, 03:23 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: 06 PT AC not working

Quote:
Originally Posted by Chantal View Post
I need to replace my high side AC switch but unsure of how to do that unless I take off my compressor as well. Is there an easier way?
I don't think you'll have to take off the compressor BUT, You will have to jack up the PT, take the passenger front wheel off and take off the inner fender to get access to the compressor itself. The High Pressure switch (#4) is located on the back side. (it's different on a turbo model).

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 11 Mar 2008, 11:05 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2
Default Re: 06 PT AC not working

Found out that Federal Law states that the unused refridgerant left in the system when you replace the switch must be vacuumed out. On top of that, if it's not and there is moisture in the line it will cause the compressor to blow and cost me even more money. But it's okay, I have an uncle that has the equipment and will take care of it for me.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C not working dexadel Tech & Performance Forum 98 03 Oct 2015 07:36 am
Cigarette plug not working paully General PT Cruiser Discussions 15 08 Apr 2015 09:39 pm
A/C not working well when idle srturner47 Tech & Performance Forum 1 17 Sep 2007 06:51 am
Back power window switches not working lumofny Tech & Performance Forum 3 16 Jan 2005 10:00 pm
Back up lights not working cheeseball Tech & Performance Forum 2 15 Apr 2003 01:43 pm


All times are GMT -5. The time now is 04:05 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors