PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Rough Idle

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 15 Jul 2008, 09:50 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Default Rough Idle

Ok I am new here and have search some of the older post in regards to rough idle and cutting off after timing belt replacement. Just wondering what was the fix. Saw where one guy could unhook PCV and idle good but didnt post what he found to fix problem. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 15 Jul 2008, 07:37 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 6,787
Default Re: Rough Idle

welcome to the board !! are there new plugs in the car ?? if so what are they gapped at ?? just a thought
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 16 Jul 2008, 06:28 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Default Re: Rough Idle

No didnt replace plugs, but car ran fine up till belt replacement. I saw one post where a guy had the exact problem( right down to pulling pcv valve hose and would idle ok). I have tried to contact him to see what he found wrong with his since it was back in January but have not received a reply yet. Test drove car last night runs fine on the open road, no hesitation and power seemed fine just idle at stop is rough and cutting off. To me if the timing was off I would loose power and if the valves got bent should run rough all the time if at all. Any help is appreciated. I even removed IAC and tried cleaning (2001 with 110,000 miles)
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 18 Jul 2008, 07:51 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Default Re: Rough Idle

Ok here is a follow up. The rough idle and cutting off unless there was a vacuum leak was due to timing being off by 1-2 notches, mainly on the exhaust cam. I had timed the cams like the manual said notch to notch but they where not quite horizontal. So had to pull it back down and re-time. Did find a shortcut though, if you pull the right headlight assmebly out it gives you a little more hand room. GOOD luck
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 18 Jul 2008, 08:44 am
Teekypt's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,428
Send a message via Skype™ to Teekypt
Default Re: Rough Idle

Quote:
Originally Posted by sobbad View Post
No didnt replace plugs, but car ran fine up till belt replacement. I saw one post where a guy had the exact problem( right down to pulling pcv valve hose and would idle ok). I have tried to contact him to see what he found wrong with his since it was back in January but have not received a reply yet. Test drove car last night runs fine on the open road, no hesitation and power seemed fine just idle at stop is rough and cutting off. To me if the timing was off I would loose power and if the valves got bent should run rough all the time if at all. Any help is appreciated. I even removed IAC and tried cleaning (2001 with 110,000 miles)
Sobbad, when you removed the IAC, did you need to install with new o-rings???
__________________
2003, GT, "ShuggaPlum", xenon bumper kit, custom grey/black CoverKing seat covers (front & back).
Sunrise: July 2002
Sunset: June 2018

http://www.math.uh.edu/~tai/Today/Clean3.jpg
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 18 Jul 2008, 08:46 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Default Re: Rough Idle

Quote:
Originally Posted by Teekypt View Post
Sobbad, when you removed the IAC, did you need to install with new o-rings???
No I just put it back in. The problem was with the exhaust cam being out of time. The car is running good now
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 18 Jul 2008, 08:57 am
Teekypt's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,428
Send a message via Skype™ to Teekypt
Default Re: Rough Idle

Quote:
Originally Posted by sobbad View Post
No I just put it back in. The problem was with the exhaust cam being out of time. The car is running good now
Cool. I asked because mine is idling a little rough...and I just replaced spark plugs and the wires, and just had a tune up.

I was thinking of cleaning the IAC, but the manual says that it has an o-ring that should be replaced. I didn't want to remove it, clean it, not replacing the o-ring and then have a leak....
__________________
2003, GT, "ShuggaPlum", xenon bumper kit, custom grey/black CoverKing seat covers (front & back).
Sunrise: July 2002
Sunset: June 2018

http://www.math.uh.edu/~tai/Today/Clean3.jpg
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stalling, rough idle, running "hard", hesitation LiLOrion Tech & Performance Forum 36 21 May 2013 12:43 pm
New PT but rough idle?? Ed Tech & Performance Forum 9 05 Mar 2013 06:38 am
2004 Rough Idle A/C problems jiddypop Tech & Performance Forum 12 13 Oct 2012 12:47 pm
Help Rough Low Idle almost cuts off.. lockupman1 General PT Cruiser Discussions 14 05 Jan 2011 01:28 pm
Rough Idle BlueBlurCruiser General PT Cruiser Discussions 15 07 May 2004 09:50 am


All times are GMT -5. The time now is 12:40 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors