PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Engine surged & cut off at 50 MPH

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 03 Mar 2011, 11:38 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Unhappy Engine surged & cut off at 50 MPH

My wife bought me a 2005 PT Cruiser from a used car dealership for Xmas. I had all fluids changed, tune up, new motor mounts, rack & pinion, control arms, battery & some nice chrome wheels. Last night while traveling at 50 MPH, the engine revved up as if it was down shifted to a lower gear and it shut down. All electronic functions and lights still worked OK but it would not re-start. A quick call to the dealer suggested that the car's ignition stopped recognizing the ignition key & to try my alternate key. Well, the other key got the same results. I finally had to have her towed to the dealer for a diagnosis and hopefully a fix. Has anyone experienced this?? SCARY!!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03 Mar 2011, 12:04 pm
cruserdad1976's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2009
Location: st james mo
Posts: 8,217
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

does it still cran over???
is it that it just will not start???
or is there NOTHING when you turn the key
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03 Mar 2011, 01:42 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Hello & thanks for the quick reply. I just heard from the dealer...evidently there is a fused network that includes the starter. Two of the wireds in that area had frayed away exposing the bare wires that somehow touched each other when I got up to high speed. The harness is OK. I will know and report more tomorrow...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03 Mar 2011, 01:46 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Oooops...sorry cruserdad1976...I forgot to answer your question...No, it would not crank and there was nothing when you turned the key. All lights worked, radio worked, signals were fine, and all dashboard lights and monitors worked fine.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03 Mar 2011, 02:46 pm
Hooligan's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,023
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Welcome to the Forum. Sometimes it is important to include the mileage when you ask a question.
__________________

2008 Silver Steel Metallic, Touring, NA, Sirius; Chromed door handles; lower grille; fog light surrounds; chrome front & rear bumpers strips; Airaid air filter; Bassani duals; Modesty Cover; Autolite AP5263 Platinum Plugs (.040); Crane Plug Wires; NAPA Ceramic pads; Blane hood struts; PTeazer Gas, Brake & Foot Rest Pedals, '05 Rear Step Pad, Stainless Door Sills, Llumar tint, "A" Piller chrome; APC Strut Bar
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10 Apr 2012, 02:04 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Quote:
Originally Posted by JUSCRUZIN View Post
Hello & thanks for the quick reply. I just heard from the dealer...evidently there is a fused network that includes the starter. Two of the wireds in that area had frayed away exposing the bare wires that somehow touched each other when I got up to high speed. The harness is OK. I will know and report more tomorrow...
My 2005 has done the same thing. How was your problem resolved?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 10 Apr 2012, 06:42 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Quote:
Originally Posted by Krwwzn05 View Post
My 2005 has done the same thing. How was your problem resolved?

He told you in post #3 ....bad wiring.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 10 Apr 2012, 09:06 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
Default Re: Engine surged & cut off at 50 MPH

Thanks. My car is in the shop now and they are telling me they are changing the ASD Relay and that I probably need a new starter........but, I've never had a problem with the starter. I gave them permission to replace the starter, but now I'm second guessing them. I'm not feeling good about this after reading so many other comments about similar problem. Thanks again. We'll see how this turns out :-(
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2004 Engine misfire and flashing check engine light fg1911a1 General Turbo Discussions 15 26 Jul 2014 06:20 pm
Pt Crusier engine change with a neon engine? reepos1 Tech & Performance Forum 2 09 Nov 2010 11:21 pm
Can 2001 Engine be replaced with Newer Engine harleysforfun General PT Cruiser Discussions 1 07 Aug 2009 01:38 pm
Engine lurcing + engine lite come up on 05 GT Roadmaster General Turbo Discussions 11 18 Apr 2009 01:10 am
N/A Base Engine vs Turbo Engine Kirby General Turbo Discussions 7 02 Oct 2003 01:42 am


All times are GMT -5. The time now is 03:52 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors