PT Cruiser Forum  
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

02 cruiser wont run after rain

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 05:57 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Default 02 cruiser wont run after rain

I have a 02 limited edition that if you drive during rain will spit and sputter and soon after die. Once it dies it takes either several hours or several days to crank back up. I have taken it to shops and they say that it is a sensor but the sensor has been replaced 2 times and no change. My dad said that it sounds to him that moisture is getting in the ignition module and is preventing it from firing correctly. Also one of the 2 throttle wires are very loose and not sure how to fix. Anyone have and ideas or suggestions? Thanks in advance for any help!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:09 pm
WolfmanG's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Location: San Antonio
Posts: 4,507
Send a message via Yahoo to WolfmanG
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

I'm not really a tech guy, but water getting into something MAY be getting into something. You say you have a Limited, is it a turbo lite? I wonder if maybe there's water getting into your intake some how.
Oh, and another thing, when you replaced the sensor, did you use a Chrysler replacement or an aftermarket replacement? Our PT's don't like autozone parts.
__________________
-Danny Wolfman G
http://www.facebook.com/WolfmanG
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:14 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

I know that it wasnt a autozone part, also didnt take it to a dealership. No it isnt a turbo. It is driving us crazy because we cant depend on it if it rains. I dont know much about cars and apparently neither do the mechanics around where i live.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:16 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

At first we thought that it was getting water in the gas somehow with the way that it spits and sputters and seems like it doesnt get any power. sometimes if it starts doing that you can floor it and it will stop sputtering long enough for you to get to a safe place to pull over.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:31 pm
CREWZIN's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Location: West Central Florida
Posts: 23,712
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

"but water getting into something MAY be getting into something".

Danny, don't really get that one, maybe it's the age difference between you and me.

Chilis, are you getting any engine fault lights?

Once the rain affects your engine, have you looked to see if there's any water (1) anywhere in the engine compartment, (2) around the gas inlet where your cap is? Both should be dry.

Also check inside both wheel wells to see anywhere where splashing water could get into the engine compartment. Make sure both covers are on tight over the headlight access ports.

If everything is dry and tight, you might want to trace the wires from the Camshaft sensor around the back of the engine to see if there's any break in the harness. Might not be bad enough to give problems yet but splashing water might be causing a short in the electrical wires.
__________________
......
...just CREWZIN along! . . . PT Cruiser Links Moderator
2000 PT. Original Owner, 118,000 miles
MY technical suggestions are given in GOOD FAITH without total guarantee, if in doubt go to a garage.
Visit My Home Page www.CREWZIN.com
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:35 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

the check engine light stays on all the time. the sensor that i had replaced 2 times was the camshaft sensor. both times they took the sensor off and tested it and said that there was no problem with the sensor even though the computer was telling them there was. I have chacked everything and everything is dry where it should be after a rain.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 06:50 pm
CREWZIN's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Location: West Central Florida
Posts: 23,712
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

OK, they checked the camshaft sensor itself but what about the wiring harness connected to the sensor that runs around the back of the engine. There's more than one (including me) that had problems with the sensor harness when it rubbed against something and wore through the harness.

That light doesn't come on for no reason at all. Did they clear the light when they finished checking it. if not, take the negative battery cable off for about 5 minutes. That clears the code and resets the computer.
__________________
......
...just CREWZIN along! . . . PT Cruiser Links Moderator
2000 PT. Original Owner, 118,000 miles
MY technical suggestions are given in GOOD FAITH without total guarantee, if in doubt go to a garage.
Visit My Home Page www.CREWZIN.com
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 10 Apr 2011, 07:08 pm
WolfmanG's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Location: San Antonio
Posts: 4,507
Send a message via Yahoo to WolfmanG
Default Re: 02 cruiser wont run after rain

Quote:
Originally Posted by CREWZIN View Post
Danny, don't really get that one, maybe it's the age difference between you and me.
lol sorry. What i was refferring to, was something that's was said. "moisture is getting in the ignition module"
I guess i'll stick to the interior forum.
__________________
-Danny Wolfman G
http://www.facebook.com/WolfmanG
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
07 Cruiser Wont Start! 07fastptloser General PT Cruiser Discussions 1 15 Feb 2011 05:52 am
2004 PT Cruiser Wont Start brian_jill General PT Cruiser Discussions 12 18 Feb 2010 12:20 pm
My 2001 cruiser wont go into reverse dragonfly1021 Tech & Performance Forum 6 18 Jul 2008 08:51 pm
Rain Rain Go Away..Sunny tommorow careyk General PT Cruiser Discussions 2 23 Jun 2008 08:26 am
01 PT cruiser wont start.. EvilWRX General PT Cruiser Discussions 1 12 Feb 2007 01:35 pm


All times are GMT -5. The time now is 05:31 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors