PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
'03 non turbo not starting, P0111, P0116, P0522

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 26 Jun 2011, 04:29 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Default '03 non turbo not starting, P0111, P0116, P0522

I did some searching and didnt find any other posts addressing this, apologize if its already been covered somewhere.

I've got a 2003 pt non turbo. Car was running perfect, then halfway on a 3 hour drive pulled off the freeway and when it came to a stop the motor died. No rough running, no noises, just shut off. Lights, everything still worked, cranks over but wont fire (cranks strong, not a weak battery). Fuel pump works, have pressure at the fuel rail.

Car is throwing P0111 - INTAKE AIR TEMP SENSOR PERF Intake air (charge) temperature sensor voltage irrational performance

P0116 - Engine Coolant Temperature Sensor 1 Circuit Range/Performance

P0522 - Engine Oil Pressure Sensor/Switch Low

What are the chances that all 3 of these sensors failed at the same time? From the research i've done it sounds more like a bad PCM, though it did not throw a p0604 bad pcm code.

I'm going to check the timing belt, but that doesnt make sense to me with those codes, maybe the oil pressure sensor, but not the other 2.

Just trying to run this past you all before spending $500+ on a PCM. I appreciate any and all advice on this.

Thanks-
Adam
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 26 Jun 2011, 06:02 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: '03 non turbo not starting, P0111, P0116, P0522

A bad oil pressure sensor will stop the car from starting. I've seen it on the forums and ran into that problem myself when trying to help a couple of ladies stranded in the middle of the road. The only problem they had was the oil light and sensor code. Apparently the sensor thinks the engine could be in trouble if it's running so it tells the computer not to let it start. At least that's what I think happened. I do know the dealer replaced the sensor and the car started. Go figure.

But check the timing belt because that's what happens when it breaks. If you anywhere near 100K that could be it.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 27 Jun 2011, 02:20 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Default Re: '03 non turbo not starting, P0111, P0116, P0522

Thanks for your reply, I found an old post of yours in my searches that had a pic of the cam sensor cover that can be removed to see the cams. Sure enough its not turning, broken timing belt. I guess it could be causing all 3 of those codes?
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT Turbo 2.4 starting problems evgenia General Turbo Discussions 10 22 Sep 2012 10:00 am
HELP! 2003 non-Turbo starting problems. m_fumich General PT Cruiser Discussions 5 18 Mar 2011 07:41 am
'04 limited turbo throws code p0522 and p0508 Blugirl Tech & Performance Forum 5 06 Dec 2010 04:24 am
Hard starting 180HP turbo sawdust123 General Turbo Discussions 12 12 Sep 2005 10:22 am
Hard starting turbo GGJaguar General Turbo Discussions 6 05 Jun 2004 03:39 pm


All times are GMT -5. The time now is 10:43 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors