PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 22 Aug 2011, 07:04 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default 2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

It starts fine on its brand new battery and then shuts down automatically. It doesn't die or fade out, it's like an anti-theft system is shutting the car down. It has done this for the past 3 days. I removed the alarm/power door fuse and that seemed to fix it momentarily but a few hours later it is doing the same thing. The car will not start after this either but all power is working fine in the car.

When I lifted the hood I could here a constant clicking noise (even with car in the "off" position and the key out). The clicking was coming from the Auto Shut Down fuse so I took it out for second and it stopped but would start again once inserted. I could also hear a faint clicking coming from somewhere else as well as very faint electrical beeps.

I removed the + battery cable from the post and put it right back on. The car will then start up again just fine but then dies after 3 seconds.

I have tried everything within my ability and knowledge to fix but cannot get the car to stay on for more than 3 seconds.

Any advice would be great!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 22 Aug 2011, 07:11 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: 2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

I can't tell you how to fix it but I'd almost bet my last dollar it IS your alarm system or something to do with it. Classic system is when it doesn't recognize the right key, it shuts the ignition off after 3 seconds. Do you have another key you can try?

But then again, I have been wrong before. Welcome to the forum.

Last edited by CREWZIN; 22 Aug 2011 at 07:14 pm.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 22 Aug 2011, 07:25 pm
rcktpwrd's Avatar
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2011
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,775
Default Re: 2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

Was the car running/driving ok before? Did you do any work on the car then have these troubles?

Like Crewzin said it does sound like a security issue involving a noncoded key...
__________________
Joel

2001 PT Cruiser 5-speed; 1976 Oldsmobile Cutlass S; 1990 Chevy 454SS
www.rcktpwrd.com
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 22 Aug 2011, 10:23 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default Re: 2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

Thanks. Yes it ran fine for about the last 2 months. The alarm was sporadically going off at all random times and we had that fixed. Then about a week later, this started happening.

Is there a way to completely disarm the alarm system and remote keyless entry? This has been causing us so much trouble that we'd rather just bypass the whole thing.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 22 Aug 2011, 10:27 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default Re: 2001 PT Cruiser starts then shuts off after a few seconds.

And the key we have is not an original key for the car and is the only one we have. After the last occurance, i disconnected the battery cable for about 15 minutes, reconnected it and the car started and ran for 15 minutes just fine, enough to drive home. It seems to be spororadic.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 Pt Cruiser starts and then shuts off! please help vic001 General PT Cruiser Discussions 0 18 Apr 2011 12:35 pm
2001 PT - Starts, runs, stalls...won't start silver7 Tech & Performance Forum 12 20 Sep 2010 03:11 pm
engine runs for couple seconds, key off TD04PTGT General Turbo Discussions 6 14 Apr 2010 08:49 pm
Fan stuck in a loop, goes on for ~10 seconds, off for 10, repeat elvisjer Tech & Performance Forum 2 31 Jan 2009 05:34 pm


All times are GMT -5. The time now is 10:55 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors