PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Spark only on 1 and 4

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 07:54 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Spark only on 1 and 4

So, I have recenltly replaced timing belt, with a great deal of trouble I might add, now I only have spark on cylinders 1 and 4. Just had the PCM rebuilt in Texas. Can the crankshaft sensor or the camshaft sensor cause this? I have checked the wires to the coil and have spark to one side only, continuity on the wires is fine. Thanks in advance
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 08:48 pm
UptownSport's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jan 2011
Location: 55403
Posts: 3,912
Default Re: Spark only on 1 and 4

Interesting, who rebuilds PCM's?

IF belt timing is correct, I'd guess one of the PCM's IGBT's is fried.
Swap out with a local buddy's PCM or get a junkyard one.
'new' is new, and good is good.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 09:17 pm
Ratdaddy's Avatar
Regular Cruiser
 
Join Date: Jun 2003
Location: mustang, okla.
Posts: 156
Default Re: Spark only on 1 and 4

Did you check the coil??? How old are the wires. Just because you get continuity on the wires does not meen they have proper voltage could be a dead spark short in the wires grounding to the block...Or some sort of build up on the wire cups at the coil..Or a bad sensor.
__________________

Last edited by Ratdaddy; 26 Nov 2011 at 09:27 pm.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 09:18 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Re: Spark only on 1 and 4

Go.ECM in Grand Prarie Texas Guaranteed for a year. Are you thinking its not possible to rebuild? Please don't tell me that I just spent 300 buck to have it rebuilt.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 09:31 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Re: Spark only on 1 and 4

I have power to the coil and have ground interruption for 1 and 4, no intrruption for 2 and 3, so I have to assume the problem is before the coil. In answer to your question yes I have checked the coil. I think it has to be one of three things, the cam sensor, the crank sensor, or worse yet the PCM that I just had rebuilt.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 26 Nov 2011, 09:35 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Re: Spark only on 1 and 4

Also the spark plug wires and spark plugs are new. The wires I was referring to are the wires from the PCM to the coil.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 27 Nov 2011, 12:19 am
UptownSport's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jan 2011
Location: 55403
Posts: 3,912
Default Re: Spark only on 1 and 4

How do you know it has ground interruption?

Why did you have PCM rebuilt?

If coil's firing in any manner, it has power.

You could replace cam sensor- Wouldn't hurt any thing
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 27 Nov 2011, 01:17 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Re: Spark only on 1 and 4

Ok, so there's three terminals that lead to the coil, the center one is power while cranking the other two are for each side of the coil, when cranking the PCM grounds either plugs 1 and 4 or 2 and 3 to create spark. If I'm connected to the pos side of the battery and the 1 and 4 side of the lead with a test light and crank it I have spark, if I do the same thing on 2 and 3 no spark.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 27 Nov 2011, 01:37 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kennewick WA
Posts: 11
Default Re: Spark only on 1 and 4

Had the PCM rebuilt because I had no spark, and had the p0601 code. I was told that while most Chrysler products would run with the code that eventually on the pt and neon it will lose spark and die. So to be on the safe side had it rebuilt.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 27 Nov 2011, 02:18 pm
UptownSport's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jan 2011
Location: 55403
Posts: 3,912
Default Re: Spark only on 1 and 4

Wow. You've got it down.
Check continuity on suspect circuit, ifgood, replace PCM
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No spark, turns over but no spark? magic1021 Tech & Performance Forum 26 15 Sep 2009 07:50 pm
Spark pulgs and spark plug wires? balvarez814 Tech & Performance Forum 1 13 Aug 2008 08:16 pm
RE: Spark Gap kennybopaloo General PT Cruiser Discussions 13 04 Apr 2006 04:24 pm
Spark Gap kennybopaloo General Turbo Discussions 13 31 Mar 2006 05:09 pm
Spark gap, .50 or .45? clevelandmike Tech & Performance Forum 6 19 Oct 2004 04:08 pm


All times are GMT -5. The time now is 10:42 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors