PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Rough idle but runs great under acceleration

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 12 Dec 2011, 04:55 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Rough idle but runs great under acceleration

hello everyone, this is the first thread i post and i appreciate every bit of help that i can receive. I own a 2003 pt cruiser gt and recently I've been having a very rough idle problem, let me begin with whats been going on with my p... alright i had my pt sitting for over 6 months due to a busted water pump
finally when i got a job at a shop i was able to tow it there, well i got the whole pump situation done, drained the gas tank and pump finally when i ran it, it idled very rough, first i got and O2 sensor high voltage code so i replaced it with a dealer O2 sensor after hearing that aftermarket wont work with chrysler cars, but it idled rough, finally i drove it around for a while finally i got code
P0300 with is random missfire
P0172 witch is system too rich bank 1
so my question is if the fuel pressure regulator can be faulty or would it be an injector problem or what should my next step be???

again i would really appreciate any help and thanks for taking your time to read this thread.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 12 Dec 2011, 05:23 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: Rough idle but runs great under acceleration

What year is your PT and how many miles on it?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 12 Dec 2011, 12:36 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Re: Rough idle but runs great under acceleration

its a 2003 and has 152k miles on it
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 12 Dec 2011, 12:58 pm
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: Rough idle but runs great under acceleration

I'll go thru the causes of missfire in order of likelihood:
Plugs and wires - get good non-stock wires and gap plugs at 0.040.
Intake manifild leak -- get spray strat and spray along seasm of intake manifold - if idle smooths out, you have an bad intake gasket.
Injectors - before you go crazy, put a bottle of Lucas injector cleaner in the gas.
Hope the timing belt was done when water pump was replaced.
Since your car sat, injectors may go higher in the list.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 17 Dec 2011, 06:14 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Re: Rough idle but runs great under acceleration

alright i repplaced wires put new intake gasket, sprayed on the intake it all came out good, finally put lucas in my pt drove it around for a while, it doesnt idle as rough as it use to but its still rough, so im thinking i gotta head for the injectors now.
would an aftermarket brand work good with the pt's or is dealership recommended??
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 17 Dec 2011, 06:18 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,743
Default Re: Rough idle but runs great under acceleration

If it sat for 6 months, good chance it might be the injectors but I'd try one of the places that do a forced injector cleaner that might break loose any gummed up injectors.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT cruiser runs rough at idle sometimes Berthold Tech & Performance Forum 14 15 Mar 2015 10:51 pm
Runs rough during acceleration Reynolds1961 Tech & Performance Forum 3 06 Sep 2010 10:57 pm
'06 HO runs a bit rough at idle CruzinGT General Turbo Discussions 4 23 Mar 2010 11:20 am
Rough Idle, Rough @60, check engine light NEW Dystroy Tech & Performance Forum 8 12 Jan 2009 09:07 pm


All times are GMT -5. The time now is 10:43 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors