PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
engine will not rev above 1500 in park

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 05 Mar 2012, 11:12 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Default engine will not rev above 1500 in park

first of all, thank you to everyone for their great advice. i recently replaced the water pump and timing belt. had to do it three times to line up the marks.
however, the car will start and idle at 1000 rpm and i can put it in gear and go forward and backwards, but i cant give it the gas. i have cleaned all the sensors and checked the wires, even replaced rear o2 sensor. no codes, just p1684 (the battery disconnected). any ideas?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 05 Mar 2012, 11:14 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Default Re: engine will not rev above 1500 in park

oops, newbi, 2002 2.4l
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05 Mar 2012, 11:45 am
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,901
Default Re: engine will not rev above 1500 in park

Quote:
Originally Posted by bbccdc View Post
first of all, thank you to everyone for their great advice. i recently replaced the water pump and timing belt. had to do it three times to line up the marks.
however, the car will start and idle at 1000 rpm and i can put it in gear and go forward and backwards, but i cant give it the gas. i have cleaned all the sensors and checked the wires, even replaced rear o2 sensor. no codes, just p1684 (the battery disconnected). any ideas?
Quote:
Originally Posted by bbccdc View Post
oops, newbi, 2002 2.4l
Are you hitting the rev limiter? Check the connector to the cam sensor.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09 Mar 2012, 03:49 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Default Re: engine will not rev above 1500 in park

thanks for getting back with me, had to wait to get paid. new camshaft sensor. re-cleaned all the sensors on top of engine. no change. car starts, idles at around 1000 rough and jerky. still can not rev above 1500, limiting out. not to sound stupid, but is this rev limiter something to be replaced or something in the pcm. only replaced the front o2 sensor. something else i forgot to mention, when wife was driving car and went into limp mode a few minutes later she said each one of dash indicator lights came on one at a time and then each gauge went all the way up then all the way down and then the car quit.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 09 Mar 2012, 04:35 pm
dunnboy's Avatar
Young Cruiser
 
Join Date: Feb 2012
Location: Newark, NY
Posts: 50
Default Re: engine will not rev above 1500 in park

I'm no expert but it sounds like maybe the computer is bad its just my thought don't take this as an answer to your problem
__________________
DUNNBOY

03 N/A CRUISER
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 23 Mar 2012, 10:47 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Default Re: engine will not rev above 1500 in park

ok, for the update, after weeks of yelling at my pt, and spending too much money on sensors, i have finally fixed it. woo hoo !!!

the problem was the catalytic converter. the way i found it was, a friend said take out the front o2 sensor and start the car.
started it ran and reved fine. so i cut off the converter (about 3' back) so i could put a tail pipe connector back on, took a 2" copper pipe and drove it through the honeycomb and gutted it out. got $28 in scrap for honeycomb

car runs fine

thanks for all the info i have found on the site
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 GT for sale in StL Mo area, all stock, needs head gasket repair, $1500 actortommyd Classifieds: For Sale/Trade 2 25 Dec 2011 01:21 pm
Going to Raceway Park.Who wants to come ? XtrmDC2 Northeast PT Forum 4 29 Sep 2011 07:12 pm
PT - a Day in the Park (and other distractions) Chromenut PT Cruiser Convertible Forum 5 15 Jul 2011 06:24 pm
2006 Silverado 1500 - Help me sell to get my PT!!! lol GaryCCR Classifieds: For Sale/Trade 0 26 Jan 2010 12:28 pm
Me vs. Ram 1500 3.7l TaylorMade Tech & Performance Forum 7 30 Nov 2004 09:07 pm


All times are GMT -5. The time now is 07:07 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors