PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
More Cooling system questions

 
Like Tree1Likes
  • 1 Post By thecabinguy

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 22 Apr 2014, 09:59 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 21
Default More Cooling system questions

Hi Folks.

I'm still confused with our PTs cooling system.

We bought our secondhand 2.0l auto second hand a couple of weeks ago.
The first weekend we had it - it got quite hot - but I shut it off before it got anywhere near the red.

After that - I found the coolant in the system to be a bit low - although the expansion tank was full.
We gave it back to the dealer - who ran it for a couple of days - it never got hot again - and they had a garage check it - and it didn't get hot either.

I put a new radiator cap on.

This weekend I checked that the fan was coming on after testing the relays. It does - just about when the temp needle nudges over half way.

When left idling the temp rises to half - then at just over half the fan kick in.

If I rev the engine though the temp drops to where it seems to normally sit which is at roughly 4 o'clock.

When driving temp varies between 4 o'clock and half - half in slow traffic.

Am I right in thinking half way is the normal position?

taking this into account - the thermostat was changed last October - could it have been a faulty one - as my diagnosis would seem to suggest it's running a bit cold??


Thanks..
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 22 Apr 2014, 10:31 am
thecabinguy's Avatar
Cool Cruiser
 
Join Date: Aug 2013
Location: Prescott, AZ
Posts: 275
Default Re: More Cooling system questions

Quote:
Originally Posted by euphonium_john View Post
Hi Folks.

I'm still confused with our PTs cooling system.

We bought our secondhand 2.0l auto second hand a couple of weeks ago.
The first weekend we had it - it got quite hot - but I shut it off before it got anywhere near the red.

After that - I found the coolant in the system to be a bit low - although the expansion tank was full.
We gave it back to the dealer - who ran it for a couple of days - it never got hot again - and they had a garage check it - and it didn't get hot either.

I put a new radiator cap on.

This weekend I checked that the fan was coming on after testing the relays. It does - just about when the temp needle nudges over half way.

When left idling the temp rises to half - then at just over half the fan kick in.

If I rev the engine though the temp drops to where it seems to normally sit which is at roughly 4 o'clock.

When driving temp varies between 4 o'clock and half - half in slow traffic.

Am I right in thinking half way is the normal position?

taking this into account - the thermostat was changed last October - could it have been a faulty one - as my diagnosis would seem to suggest it's running a bit cold??


Thanks..
Have two PT Cruisers and they both run exactly at the halfway temp mark when fully warmed up, rarely seems to vary.
__________________
Prescott, Arizona, home of forested mountains, 5 lakes (well, four lakes and one big pond), and Arizona's Christmas City (my home 6,000 feet elevation) - 2005 Touring & 2002 Limited - both patriot blue & factory stock
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 22 Apr 2014, 11:10 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: More Cooling system questions

Quote:
Originally Posted by thecabinguy View Post
Have two PT Cruisers and they both run exactly at the halfway temp mark when fully warmed up, rarely seems to vary.
Same here with both my PTs. 1/2 mark on gauge and stays there.
You may have gotten a slightly cooler thermostat.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help with cooling system!! Osufan64 Tech & Performance Forum 3 29 Oct 2013 01:09 pm
03 gt turbo cooling system...help !!! SteveisKoolaid General Turbo Discussions 5 26 Jul 2013 10:00 pm
Cooling system noises BlueWoody Tech & Performance Forum 7 17 May 2012 08:18 pm
cooling system problems BeagleDad Tech & Performance Forum 6 15 May 2010 03:58 am
cooling system ? cllwyrc Tech & Performance Forum 6 25 Apr 2010 10:35 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:14 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors