PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

 
Like Tree4Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 18 Jul 2014, 08:09 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 115
Default High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Finally got my daughter 04 Cruiser's AC fixed, but the high speed fan doesn't come on when the Account is on. It does however come on when the engine reach the temp to make the fan come on. I swapped relays and that didn't work. I know the low speed doesn't work on the fan. What should I check to get the high speed at least to work with the AC on.

Bob
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 18 Jul 2014, 08:21 pm
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,895
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Have you jumped the fan to see if the fan is bad. If the proves the fan is bad. Will need to replace.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 18 Jul 2014, 08:42 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 115
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

I disconnected the electrical connector just below the fan and jumped the middle (ground) to each side. The high speed kicked right on, but there was nothing from the low side.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 18 Jul 2014, 09:01 pm
Busted_PT's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Jan 2012
Location: Beckley, W.V.
Posts: 13,895
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Quote:
Originally Posted by unioncreek View Post
I disconnected the electrical connector just below the fan and jumped the middle (ground) to each side. The high speed kicked right on, but there was nothing from the low side.
Need to buy a fan. Common to loose only one speed.
__________________

03 Dream stock___________________________ 04 Touring turbo lite stock_________ 02 Touring stock_____________________ The "Three Amigos"
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________Performance, Body and Service, OEM

This Is my project page.
http://www.ptcruiserlinks.com/forum/...oject-1-a.html

This is a great read from one of our own! Badglas
badglas.blogspot.com
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 20 Jul 2014, 03:25 pm
Fanatic Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Pasadena TX
Posts: 713
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Still don't understand circuitry of stock NA PT fans. All I have tested here do not have hi speed or low speed aires and central ground, rather they have two low speed wires and a central ground. When either wire is powered fan spins at low speed, when BOTH wires are powered the fan spins at high speed.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 20 Jul 2014, 03:35 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Here's the schematic for the fan (for the 2001) and there is a high and low speed circuitry for each speed.

boonie2 likes this.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 20 Jul 2014, 05:11 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 115
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

My fan works on high speed when I power the high speed connector, but no low speed when I power that side of the connector.

Has anyone ever determined on the 2004 if the high or low speed fan runs when the AC is operating.

Bob
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 20 Jul 2014, 05:21 pm
LionPT's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: May 2014
Location: Central Florida
Posts: 4,371
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Quote:
Originally Posted by unioncreek View Post
My fan works on high speed when I power the high speed connector, but no low speed when I power that side of the connector.

Has anyone ever determined on the 2004 if the high or low speed fan runs when the AC is operating.
When you turn of the A/C, does the fan come on..??
__________________

2006 Touring Edition in Cool Vanilla...aka/Ghost
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 20 Jul 2014, 05:34 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Quote:
Originally Posted by unioncreek View Post
Has anyone ever determined on the 2004 if the high or low speed fan runs when the AC is operating.

Bob

Bob, we had this discussion many times and there' seems to be a difference of opinion on your question. My LOW speed fan comes on when the A/C is turned on, others have reported the HIGH speed fan coming on with the A/C. Not sure who is right or it might have something to do with the year of the PT.
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 21 Jul 2014, 08:02 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 115
Default Re: High sipped fan not working when AC on but will work when the engine warms up.

Crewzin,

So, if what's been posted about the 04 Cruiser that the high speed fan comes on when the AC is running. And my high speed does work, because it's come on when the engine gets warm enough, why would it not come on when the AC is on. What makes the fan come on when the AC is on? A sensor or the PCM?

Bob
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2004 High Beam's not working?? jrunner Interior Accessories Forum 3 03 Oct 2013 11:22 am
Radiator Shakes Once Engine Warms Up soundofbread General PT Cruiser Discussions 5 24 Sep 2013 02:34 pm
PT 2002 LOW AND HIGH SPEED NOT WORKING sliver Tech & Performance Forum 9 10 May 2012 10:53 pm
Rad fan not working after work was done on vehicle ddash General PT Cruiser Discussions 5 29 Sep 2010 05:29 pm
Do those high tech air intake and filter kits work? mikk66 Tech & Performance Forum 6 28 Aug 2009 05:14 pm


All times are GMT -5. The time now is 12:23 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors