PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Lots of issues! 06 auto base wagon nonturbo

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06 Aug 2014, 12:46 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 1
Default Lots of issues! 06 auto base wagon nonturbo



Okay I recently rescued a badly abused little cruiser. She's an 06 base wagon non-turbo automatic with about 152k miles on her.

She isn't a bad driver, really. Handles great despite being on four totally different tires. She needs a little work. Previous owner says water pump and alternator, though I haven't noticed any issues with the water pump yet.

So the previous battery (NEW battery) wouldn't hold a charge. Within 8 hours she went from turning over to 5amp (I think thats what autozone told me) but about completely dead. I got a new battery on her and discovered via multimeter the interior lighting was pulling 1amp while off, so pulled that fuse. The battery has been holding a charge since, so I haven't checked other fuses.

The battery light is always on, the check engine light is random.

Oil change needed bad, check.

Sometimes she just won't crank. She never does this at home, only when I'm far away. I will turn the key and everything will be normal. I turn to crank and nothing. Just simply nothing. She will stay this way just long enough for me to think she really won't crank. She waits for me to look under the hood completely lost at what to do. Then when I decided to give it one last try.... TADA!!!! Perfect turn over. >.<

She really likes to mess with my head. One time every single day (usually on my way home from work) she will not shift up to 4th gear. I'm stuck doing 40mph at 4000rpms. I can stop and restart and she continues to not shift. However if I come back out after a few hours to run some errands she will shift up and down, all gears, no problem.

Check transmission fluid and it's good.

I went for a code read and I got an error code (not listed in sticky either) P063A.

P063A
Definition: Generator voltage sense circuit.
Explanation: The cm detects no change in the generator sense voltage when attempting to regulate the generator output.
Probable causes: 1. Open or short circuit condition 2. Poor electrical connection 3. Generator 4. Powertrain control module PCM

So I did read on different forums and blogs that the fix is a software update. I also read that software updates will fix a few different things and seems to have a little something to do with all of my issues.

I'd love to hear some feedback on these issues. I would like to get her up and running well like I know she can

Last edited by MemphisPt; 06 Aug 2014 at 12:48 am. Reason: add information
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06 Aug 2014, 01:38 am
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2014
Location: SW PA
Posts: 1,335
Default Re: Lots of issues! 06 auto base wagon nonturbo

Just possibly: The wires going to the alternator are along side of the engine in the back about paralel with the right axle.
There should be a bolt with a wiring restraint clamp about 8 inches from the transmission. It might be missing and the
charging wires rubbing against the axle. And with 150k miles you may be due for an alternator, the voltage is regulated by the PCM in the 06 up models.
The alternators are pretty much non rebuildable as far as electronic parts, I picked up a lower mileage alt at a local yard for $35
make sure the engine grounda are clean and tight, one by the starter on the tranny and a smaller one on the passenger side going to the
mounting bracket under the speed control. Battery cables clean and tight with no acid corrosion damage to the cables.
__________________
Addicted to Mopar You can tell how old I am..
65 Dodge Coronet 6 cyl 2dr Post
66 Ply Satellite with 273 engine swap to 69 340 4spd
70 340 4spd Dart Swinger "Those were the days my friend"
73 Charger SE
Had a few Vetts on the way 69, 85
Several Neons some flips
01 Sebring flip
Cruiser's 01, 220K Gone to a new home
Cruiser 03 133K Gone to a new home
Cruiser 06 110K Project Gone to new Home
Cruiser 05 Ltd 120,809 bought with broken belt Oct2015
May 16 Resurrected to once again roam the streets.

20 Miles South Of Pittsburgh

Last edited by JoeX; 06 Aug 2014 at 01:46 am.
Reply With Quote
Reply

Tags
2006, p063a, pcm


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 Base PT, Issues with interior fuse #13 draining battery goforce Tech & Performance Forum 7 21 Nov 2016 09:30 am
2006 base convertible 52000 miles starting issues Desperado714 PT Cruiser Convertible Forum 2 17 Apr 2014 10:58 am
New guy with a PT '07 Wagon w/ 97000 miles & Timing belt issues edgeydave1 Welcome New PT Cruiser Members 5 05 Mar 2014 02:55 am
Need cheap actuators for 05 wagon base model. loudawg219 General PT Cruiser Discussions 2 19 Jan 2008 09:57 am
not enough power on nonturbo 2001PT gychang General PT Cruiser Discussions 6 11 Feb 2006 01:37 am


All times are GMT -5. The time now is 07:40 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors