PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
2006 Touring non-starting issue

 
Like Tree2Likes
  • 2 Post By falconae

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 07 Jun 2015, 07:19 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2012
Location: Newman Lake, WA
Posts: 25
Default 2006 Touring non-starting issue

Go home form work on Wednesday and a couple hours later went to go somewhere and my engine would turn over and not start.

Checked the timing belt and it's good, got code 0522 on my odb so I replaced my sensor and that went away. Battery was confirmed dead, replaced. Plugs and wires were due so I changed them as well along with an oil change.

car still just turns over and occasionally the 0522 will pop up on my odb but it is not an always on thing.

Any ideas? thanks!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 07 Jun 2015, 10:58 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,620
Default Re: 2006 Touring non-starting issue

P0522 Engine Oil Pressure Sensor/Switch Circuit Low Voltage

Possible causes
Low oil level or motor mechanical fault
Faulty Oil Pressure sensor
Oil Pressure Sensor harness is open or shorted
Oil Pressure Sensor circuit poor electrical connection


I would suggest you check your oil pressure sensor wires. Make sure the wire is not shorting or open. The 2006 & 2007 PT Cruisers have many electrical problems.
If that is okay then check your ground wires under the hood especially the ones going to the driver's side inside fender.

On your starting issue I would suggest checking your fuel pressure.
If that is okay then check your crankshaft sensor and wires.

How many miles do you have on it?

Last edited by ptcruisersteve; 07 Jun 2015 at 11:19 pm.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08 Jun 2015, 12:23 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2012
Location: Newman Lake, WA
Posts: 25
Default Re: 2006 Touring non-starting issue

Thanks Steve,

112K when I replaced the switch I also looked at the wiring and saw no heat damage. But the batteries died on my multimeter so can't check if there is a break until tomorrow. I should also add that the intermittent 0522 shows with the key dance but not torque or car doc pro.

BUT i decided to bite the bullet and have it towed to the shop, can't afford another day of rental. I'll post back what the mechanic finds. I am suspecting low pressure in the fuel lines because I have a bad habit of running below 1/4 tank and it's finally taken it's toll on the pump. That or bad gas, fueled it up the morning of.

Could a bad seal on the gas cap cause issues without throwing a code?

Last edited by falconae; 08 Jun 2015 at 12:37 am.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 11 Jun 2015, 03:46 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Oct 2012
Location: Newman Lake, WA
Posts: 25
Default Re: 2006 Touring non-starting issue

It was the fuel pump, it was giving gas just not enough pressure.
Thanks for the ideas!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 11 Jun 2015, 04:51 am
rckstein's Avatar
Banned
 
Join Date: Dec 2010
Location: Texas
Posts: 15,518
Default Re: 2006 Touring non-starting issue

Quote:
Originally Posted by falconae View Post
It was the fuel pump, it was giving gas just not enough pressure.
Thanks for the ideas!
Glad your mechanic found the problem

My '06 Touring also had issues with the oil pressure switch and fuel pump, but not at the same time. My PT experienced a long crank on a cold engine. It would run fine once started, just took a long time to start, like a check valve was not holding pressure in the fuel lines after the vehicle had sat for a long period. Had the fuel pump replaced and now it starts up within milliseconds, just like it should. I too would run until the tank was low. Since the pump has been replaced, I won't let the tank get below 1/4 before filling up.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 30 Nov 2015, 08:13 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Sep 2013
Location: Franklin, ky
Posts: 2
Angry Re: 2006 Touring non-starting issue

my cruiser died at a red light. Did the key dance and it keeps trowing up error codes 522 and 340 together. Replaced camshaft sensor and still the same thing. It sounds like it wants to turn over but won't. Now have a dead battery. PLEASE HELP.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 30 Nov 2015, 10:16 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,620
Default Re: 2006 Touring non-starting issue

P0340 - No Camshaft Sensor Signal

Possible Causes:
1. Intermittent Camshaft signal
2. 5v supply circuit open or is shorted to ground or to voltage
3. Camshaft sensor signal circuit is open or shorted to ground or to battery voltage or 5v supply circuit
4. Camshaft sensor ground circuit is open
5. 5v supply has failed
6. Camshaft sensor is damaged or has failed

P0522 - Engine Oil Pressure sensor Rationality

Possible Causes:

1. 5v supply circuit is open or is shorted to ground
2. Oil pressure sensor signal circuit is shorted to ground or to sensor ground
3. Oil pressure sensor is damaged or has failed
4. PCM has failed

I would suggest you check the 5 volt line to see if it shorted to ground. Found out if it has any voltage on it.
Check the 5 volt wires and physically see if its touching ground anywhere.
What year is your PT Cruiser?
__________________
If at First You Don't Succeed - Try, Try Again

Last edited by ptcruisersteve; 30 Nov 2015 at 10:19 pm.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help Identifying Starting Issue jiblition General PT Cruiser Discussions 5 25 Jan 2015 07:18 pm
Electrical/starting issue jimwig Tech & Performance Forum 2 17 May 2013 05:28 am
hot starting issue Rlundstrom Tech & Performance Forum 0 20 Sep 2010 11:49 am
PT Starting Issue - Please Help Me Out Here jake326305 General PT Cruiser Discussions 7 24 Feb 2010 10:41 am
07 Touring - Intermittent Starting Problem DravenGSX Tech & Performance Forum 8 19 Mar 2009 05:58 am


All times are GMT -5. The time now is 01:33 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors