PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Starting and Idling Problem, P050ab code.

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 27 Nov 2015, 05:32 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 1
Default Starting and Idling Problem, P050ab code.

Hi,
I recently acquired a 2006 Cruiser with 67000 miles on it. It's the regular 2.4 manual. It runs fine at speed but has trouble starting unless I give it gas and will stumble and almost die when at idle. It just smogged and they replaced the MAF sensor. I thought it might be a throttle body problem so I cleaned the throttle body. Another symptom is that it has a higher pitched wheezing sound when revved up, not sure if it could be a vacuum leak. There are no oil leaks or coolant leaks that I can find.

Autozone gives this description for the codes:

Cold Start Idle Air Control (IAC) System Performance

Possible Causes:


Air inlet duct is collapsed, loose or air filter element is clogged

A parasitic load on the engine

Base engine problem (i.e., compression or misfire condition)

MAF sensor is dirty, out-of-calibration or it is "skewed"

Throttle plate, throttle shaft or linkage is damaged or sticking

ECM has failed

Anyone have any ideas? I'm concerned it might be a cracked head or a bad valve, so I'd like to rule out anything else before I pull everything and do a compression check.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 27 Nov 2015, 06:28 pm
Veteran Cruiser
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lake Wales, FL
Posts: 4,226
Default Re: Starting and Idling Problem, P050ab code.

With you saying it has a high pitched sound, it seems to me like your most likely culprit is a vacuum leak. Get some carb cleaner and start the engine and let it idle (if it will) and start spraying around the throttle body and intake. If there's a leak, when the carb cleaner hits it, the idle should change noticeably.
__________________


Farts are just ghosts of the things we eat.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No code idle issue when first starting. mdfrodolives Tech & Performance Forum 4 24 Mar 2015 03:20 pm
Another starting problem rockingordo General PT Cruiser Discussions 10 02 Dec 2013 03:32 am
Problem with Idling? 03TibbyGuy Tech & Performance Forum 6 19 Oct 2010 11:51 am
01 PT Problem with starting car Vengence General PT Cruiser Discussions 1 04 Apr 2009 01:29 pm
starting up problem packrat007 Tech & Performance Forum 11 15 Aug 2008 04:38 am


All times are GMT -5. The time now is 05:10 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors