PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
More Problems & Engine Noises

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 24 Jul 2016, 05:03 am
917K's Avatar
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2015
Location: Down Under (Straya)
Posts: 117
Default More Problems & Engine Noises

Hey guys,

As some will know I had my car serviced at the dealership recently and discovered the valve cover gasket repair they did not many miles ago has failed. Not happy.

It's been a few weeks and my car is making terrible 'vacuum' noises. When I rev the car in idle or in gear, it sounds like a high pitched vacuum of air, higher and higher until it's almost unbearable by 3000-4000 RPM. They claimed my high pressure P/S hose is leaking. And apparently a 'whining' noise can be related to low P/S fluid. The technician added a lot into the reservoir in front of me after they gave the car back. I never had this noise before the service. Did they break/play with something?

When slowing down and changing down in gears, the car makes a low pitch 'dragging' type whine, which lowers as the car slows.

In idle, the car also makes this 'woodpecker' or 'photocopier' noise, seemingly from the passenger (driver for me) side wheel well/inside dash, deep in the engine compartment. It's intermittent and the taps are in clusters. It goes away for odd numbers of seconds and then does it again for a moment.

The idle changes wildly from between 600 and 800. After a time of being on, a loud fan noise begins and after awhile turns off. The lights dim and brighten or turn off momentarily as the car 'shifts' its power during idle.

All of these noise only just starting happening, and all at once.

Appreciate the help guys.
__________________

Last edited by 917K; 24 Jul 2016 at 05:10 am.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 27 Jul 2016, 04:30 pm
Young Cruiser
 
Join Date: Jul 2016
Location: North Tucson Area, AZ
Posts: 74
Default Re: More Problems & Engine Noises

If you have a leak in the power steering (I did), most likely the PS hose is bad. PS reservoir connections could also leak. Check under the front if you see dripping oil, wet transmission and PS Rack parts. Perhaps PS fluid got onto your alternator belt too and is slipping. Anyway, I had to wash my engine bay to clean all the gunk from the leaking PS hose.
__________________
2001 PT Cruiser Limited Edition 5-Speed MT, stock. Second owner since 06/2016
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine noises implala66 Tech & Performance Forum 2 24 Jul 2014 09:09 pm
Engine Problems, NEED HELP!! dallas Tech & Performance Forum 4 03 Nov 2013 08:21 am
Odd Engine problems....need help DeviantPT General PT Cruiser Discussions 9 08 Nov 2011 06:00 pm
Engine problems rich228 Tech & Performance Forum 8 18 Feb 2010 10:17 pm
engine problems rich228 General PT Cruiser Discussions 2 16 Feb 2010 11:09 pm


All times are GMT -5. The time now is 11:45 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors