PT Cruiser Forum

PT Cruiser Forum (http://www.ptcruiserlinks.com/forum/)
-   Tech & Performance Forum (http://www.ptcruiserlinks.com/forum/tech-performance-forum/)
-   -   2005 PT Cruiser Could it be a Key Problem after steering column replacement (http://www.ptcruiserlinks.com/forum/tech-performance-forum/63661-2005-pt-cruiser-could-key-problem-after-steering-column-replacement.html)

JudyM 26 May 2017 11:11 am

2005 PT Cruiser Could it be a Key Problem after steering column replacement
 
I Love my PT Cruiser, its my work car. It's a stick and manual locks. no keyless entry. Last year I had to have the steering column replaced. I haven't driven it hardly at all, only short trips, until about two/three months ago. Then . . . while driving it started to stall. It seemed there was a problem with it getting gas and it wasn't catching gear shifts properly. in the console the following indicator lights came on, check engine, center red light for alarm system (#5), brake, while at the same time the speedometer and the rpm go dead. If I leave the car sit for a while, I can then drive it normally and it runs great, but only for a while then it does the same. I can start it, and accellorate but then the dash indicators act as described and if I take my foot off the gas it dies. I each restart gets more and more difficult. And it misses and jumps like crazy.

I took it back to the mechanic who replaced the steering column and it wasn't showing any codes or having the bad symptoms. Finally I was driving by them and it was acting up and I swung in there and he put the computer on it and there were like 40 codes.

He said obviously, there was an electrical problem and we talked about whether it could be a key programming issue because when they replaced the steering column they did not reprogram the spare key, which I never used until a couple of months ago when I started driving it more frequently and let my nephew drive it. Myself and my mechanics are at a loss. I hate to get rid of the car. I want to drive it until the wheels fall off. I am really hoping someone here will have some insights or experience that can help lead me to a path of resolve! Thanks so much.

Judy

Busted_PT 26 May 2017 11:25 am

Re: 2005 PT Cruiser Could it be a Key Problem after steering column replacement
 
Quote:

Originally Posted by JudyM (Post 655087)
I Love my PT Cruiser, its my work car. It's a stick and manual locks. no keyless entry. Last year I had to have the steering column replaced. I haven't driven it hardly at all, only short trips, until about two/three months ago. Then . . . while driving it started to stall. It seemed there was a problem with it getting gas and it wasn't catching gear shifts properly. in the console the following indicator lights came on, check engine, center red light for alarm system (#5), brake, while at the same time the speedometer and the rpm go dead. If I leave the car sit for a while, I can then drive it normally and it runs great, but only for a while then it does the same. I can start it, and accellorate but then the dash indicators act as described and if I take my foot off the gas it dies. I each restart gets more and more difficult. And it misses and jumps like crazy.

I took it back to the mechanic who replaced the steering column and it wasn't showing any codes or having the bad symptoms. Finally I was driving by them and it was acting up and I swung in there and he put the computer on it and there were like 40 codes.

He said obviously, there was an electrical problem and we talked about whether it could be a key programming issue because when they replaced the steering column they did not reprogram the spare key, which I never used until a couple of months ago when I started driving it more frequently and let my nephew drive it. Myself and my mechanics are at a loss. I hate to get rid of the car. I want to drive it until the wheels fall off. I am really hoping someone here will have some insights or experience that can help lead me to a path of resolve! Thanks so much.

Judy

If you had all those codes and none when it's running well. I have to believe your having PCM OR POWER ISSUES. I would unplug the PCM with the battery terminal off. Then reconnect if it looks ok inside the plugs. And hope you get lucky. :cool:


All times are GMT -5. The time now is 12:54 pm.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243