PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Hard Starting

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 30 Jun 2004, 01:40 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Jun 2004
Location: Palm Beach Gardens, Fl.
Posts: 1
Default Hard Starting

Hi.
I am having a problem with my 2001 PT. Lately, when I try to start it, the speedo and tach needles bounce all the way up and back and the engine won't start. I let it sit for and minute and it will fire up. Has anyone else experienced anything like this? Thanks.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 30 Jun 2004, 09:35 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default

Welcome to the Forums-
When you first try - does the engine "fire", but just not "catch" or crank without any ignition? Haven't heard of your symptoms with tach & speedo.
Dunno how many miles you have, but plugs & ignition wires go bad - get Champion Platinum plugs & Crane or Magnecore wires (much better than stock) and start with that - can't hurt, and you'll need them at some point anyway.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 23 Jul 2004, 07:58 pm
Fresh Cruiser
 
Join Date: Dec 2003
Location: Cali, USA.
Posts: 2
Send a message via AIM to bruce007
Default

Mine just did the exact same thing for the first time. 2001 PT Cruiser w/ about 55K miles. Anyone have any ideas? [xx(]
TIA, bruce
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 23 Jul 2004, 08:06 pm
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 27,744
Default

Just a guess but it might have something to do with the security devices. Never had it happen to the PT, but once in awhile, my Vette won't start. Everything lights up on the dash but no ignition, so I let it sit for 4 minutes and it works. Found out that if the key has been anywhere near anything magnetic, it triggers some sensor that won't let the car start.

Do you both have a second key? Try using them for awhile. Can't hurt.[:I]
__________________
Rules of the forum have been updated as of *07/07/2019* Please read them over.

- All decisions by the Moderator are semi-permanent, can and may be changed at his discretion but definitely will be the final word. Any action performed by the Administrator or Moderators are not to be discussed on the forum.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 24 Jul 2004, 01:18 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Dec 2003
Location: Cali, USA.
Posts: 2
Send a message via AIM to bruce007
Default

Turned out to be a dead battery. I am missing the "thermowrap" around the battery[:I], the heat drastically shortens the battery life. Bet the thermowrap is more than the battery! [B)]
bruce
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard starting 180HP turbo sawdust123 General Turbo Discussions 12 12 Sep 2005 10:22 am
Hard Starting...I hate electrical... Cal Cruzer General Turbo Discussions 4 14 Jun 2005 03:46 pm
Hard starting turbo GGJaguar General Turbo Discussions 6 05 Jun 2004 03:39 pm
PT Hard starting PTCumming General Turbo Discussions 7 16 Apr 2004 12:36 pm
Awards dinner at the Hard Rock Cafe RED N BLACK Southeast PT Forum 0 03 Oct 2003 08:45 pm


All times are GMT -5. The time now is 11:16 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors