PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Possible ECM Problem?

 
Like Tree3Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 01:18 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wisconsin
Posts: 121
Default Possible ECM Problem?

Tuesday I took the Cruiser out of storage Thursday I'm driving it and the car stalls out.

Called AAA and get it hauled home. Scanned it and it's throwing code P0201 and P0202. So I figure its the injectors as I had to replace #3 injector before (yeah I should have changed them all at the same time)

I replaced all of the injectors Friday night everything's good the car runs great. Tonight I have it idling in the garage and it starts to miss and then shuts down, I start it back up and it idles fine the after a few minutes it misses and shuts down. Scanned it and get P0201. The missing is not consistent as it can idle just fine. for awhile. If it attempts to stall out if I throttle it up and it stays running and will normal out and idles fine for awhile.

Without taking the plenum off the connect for # 1 injector is secure, I can't see any wiring issues

Before I tear it down agaon I had some thoughts and would like you input.

1) the wire to the injector is a problem
2) it's the ECM which I hope it isn't

and 3 although not likely I thought I'd throw it out there. Whats the possibility of bad fuel causing the problem. When I parked it in November it had 3/4 tank. I added stabil Iput a bottle of drygas in it this week. Tonight before the issues started I filled the car up
__________________
2002 Limited Edition 2.4 Auto with 177k Miles
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 06:16 am
rob302's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jul 2016
Location: Darien, IL | Forest Park, IL
Posts: 3,558
Default Re: Possible ECM Problem?

I'd drive it a while if it is just an annoyance and not a scary problem. Like you said, it's been sitting all winter. You might floor it a bit more than usual, see if that cleans things out
__________________
.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 10:08 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wisconsin
Posts: 121
Default Re: Possible ECM Problem?

I just came in from the garage and I don't think I'm going to get off easy. I hit the key and it just cranks no start.

It's a beautiful day today and I was hoping for a drive with the roof open...nope, I'll be in the garage with the hood open instead.
__________________
2002 Limited Edition 2.4 Auto with 177k Miles
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 10:17 am
rob302's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jul 2016
Location: Darien, IL | Forest Park, IL
Posts: 3,558
Default Re: Possible ECM Problem?

well after cranking does the exhaust smell like raw gas, or no gas?
__________________
.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 10:54 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wisconsin
Posts: 121
Default Re: Possible ECM Problem?

No smell at all
__________________
2002 Limited Edition 2.4 Auto with 177k Miles
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 11:00 am
rob302's Avatar
Veteran Cruiser
 
Join Date: Jul 2016
Location: Darien, IL | Forest Park, IL
Posts: 3,558
Default Re: Possible ECM Problem?

if it were mine i'd check for fuel pressure(or at least hearing the pump prime) and check the injector pulse with a noid light.
__________________
.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 11:15 am
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wisconsin
Posts: 121
Default Re: Possible ECM Problem?

The fuel pump does run. My first plan of attack was exactly what you suggested with checking the injector pulse.

We'll see how it goes.
rob302 likes this.
__________________
2002 Limited Edition 2.4 Auto with 177k Miles
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 11:16 am
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Aug 2014
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 7,475
Default Re: Possible ECM Problem?

This thread might help you.

2002 PT Cruiser P0201
__________________
If at First You Don't Succeed - Try, Try Again
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 11:23 am
Senior Cruiser
 
Join Date: Jan 2014
Location: SW PA
Posts: 1,357
Default Re: Possible ECM Problem?

try spraying starting fluid in the intake/throttle opening while some one cranks the motor. If it starts you have a fuel delivery problem. Storing vehicles for the winter keeps them clean but algae will grown and clog the in the tank fuel filter/screen causing similar symptoms you describe.

Fuel conditioner does not contain a bio-side to keep the algae from growing. Its a major cause of of small engines failing to start after not using them for months.
Fresh fuel will not wash it out. Just had a friends diesel truck stopped for the same reason.
__________________
Addicted to Mopar You can tell how old I am..
65 Dodge Coronet 6 cyl 2dr Post
66 Ply Satellite with 273 engine swap to 69 340 4spd
70 340 4spd Dart Swinger "Those were the days my friend"
73 Charger SE
Had a few Vetts on the way 69, 85
Several Neons some flips
01 Sebring flip
Cruiser's 01, 220K Gone to a new home
Cruiser 03 133K Gone to a new home
Cruiser 06 110K Project Gone to new Home
Cruiser 05 Ltd 120,809 bought with broken belt Oct2015
May 16 Resurrected to once again roam the streets.

20 Miles South Of Pittsburgh

Last edited by JoeX; 29 Apr 2018 at 11:27 am.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 29 Apr 2018, 01:58 pm
Regular Cruiser
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wisconsin
Posts: 121
Default Re: Possible ECM Problem?

I went to the parts store and got starting fluid. When I got back I decided to just crank it over. the engine started and ren 10-15 seconds then nothing just cranked.

Cranked it over while hitting it with a little starting fluid. I could keep it running while working the throttle I had to open it pretty far to keep it running. While running it misses and will stall out.

I'm going to test the fuel pressure next.

Just out of curiosity, does "PT" actually mean "part time" Cruiser
__________________
2002 Limited Edition 2.4 Auto with 177k Miles
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starter problem? Relay problem or others? postbeauty General PT Cruiser Discussions 3 22 Jun 2015 05:52 pm
2001 PT Auto Trans Problem and Engine Rev Problem johnwwjr Tech & Performance Forum 4 18 Apr 2015 10:00 am
AC problem became Overheating problem BilltheBrewer Tech & Performance Forum 1 23 Jul 2014 11:31 pm
Window problem and AC problem kaypriest Tech & Performance Forum 30 04 Jul 2014 07:42 am
is it a balljoint problem or a wheel bearing problem? phtech Tech & Performance Forum 2 05 Mar 2011 04:33 pm


All times are GMT -5. The time now is 08:43 am.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors