PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > General Forums > Tech & Performance Forum

PT Cruiser Forum

Advertisements
Parking Brake Light comes on when shifting

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 15 Dec 2004, 03:28 pm
Young Cruiser
 
Join Date: Oct 2003
Location: Indianapolis, IN, USA.
Posts: 57
Default Parking Brake Light comes on when shifting

2003 PT Cruiser 5-speed, NA 30,000 miles

For the last month or so, when I shift, usually 1-2, the parking brake light will come on and beep as couple of times. It does not happen all the time. I know if you are moving and pull the e-brake, the light will come on a beep.

Anyone have this problem. I do not drive the car all the time, its my wife's car. Could I not be letting the clutch out all the way? It just started doing it.

Thanks-
Andy

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 15 Dec 2004, 03:47 pm
Cool Cruiser
 
Join Date: Mar 2003
Location: .
Posts: 209
Default

Have you looked at the brake fluid level in the master cylinder? If it's low (due to normal wear on the brake pads) it will cause that to happen when you accelerate. The brake fluid sloshes around and the sensor is tripped until it settles down. If you top off the fluid it stops the problem.

If you have that problem check the brake pads for wear. Mine were only half worn when it happened to me at 35,000 miles, but better safe than sorry.
__________________
Black 03 PT Turbo & Black 94 Impala SS
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 16 Dec 2004, 02:02 am
Fanatic Cruiser
 
Join Date: Dec 2002
Location: Livingston, TX, USA.
Posts: 764
Default

Brake fluid level is the answer. Have your brake pads checked before you just add fluid. The brake fuild sensors in the PT are very sensitive and you probably have pads left. If so, just add about 1/3 the amount of fluid it takes to fill the reservoir. Your problem will go away until the brake pads wear down more.
__________________

2003 Almond GT AutoStick, body colored rear splash guards and hood struts, chrome gear shift, AC & vent knobs, billet steering wheel spokes and pedals, AMX1397 Turbo-Intake Pipe.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 16 Dec 2004, 11:31 am
Young Cruiser
 
Join Date: Oct 2003
Location: Indianapolis, IN, USA.
Posts: 57
Default

Thanks guys...I will check the brake fluid. I put on my snow tires a couple of weeks again and the pads are fine. I will probably replace them this summer.

Thanks,

Andy
__________________
2003 Patriot Blue PT Cruiser

2005 Show Schedule
Cruisers @ Daytona IV - May 6,7,8
Cruise the Alley IV - May 20, 21
Meet Me in St. Louis on Route 66 - July 22-24
Many local shows!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 17 Dec 2004, 11:45 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default

Agree it's the brake fluid. My pads were about 1/2 gone when the light/chime arived.
Suggestion - change pads anyway and put ceramic pads in - Raybestos is what I used, I hear NAPA sells the same ones - get pure ceramic, not a blend.
The ceramics last and last, but most of all, NO DUST! The new pads will push the fluid level back up. Changed my pads to ceramic at maybe 30,000 miles, now have 80,000 miles, lite/chime never came back.
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 17 Dec 2004, 07:03 pm
Senior Cruiser
 
Join Date: Apr 2003
Location: Jacksonville, FL, USA.
Posts: 1,235
Send a message via AIM to sakigt
Default

lol. Were all having this problem at the same time...although I knew what it was because it happened in my escort.
__________________

14.67 @ 94.5 <--- Self Proclaimed Fastest East Coast PT with Black wheels!!!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 17 Dec 2004, 07:33 pm
Fanatic Cruiser
 
Join Date: Jan 2004
Location: McDonough (Atlanta), Georgia, USA.
Posts: 600
Default

I'm having about the same problem, except that when I hit the gas the brake light will come on. On my last oil change (about 500 miles ago) I had the mechanic look at the pads, rotors, lines, and check the fluid. All the pads and rotors were fine, the lines were tight, and the fluids were where they should be. Is there another problem I need to check on?
__________________
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
parking brake light going on??? yobiebs Tech & Performance Forum 8 01 Nov 2007 09:25 am
Parking Brake Light upon Acceleration JohnM Tech & Performance Forum 5 27 Jan 2006 09:07 am
brake light /chime comes on when foot is in fan pppt03turbo General Turbo Discussions 3 14 Nov 2005 10:41 am
Brake Light Warning and chime sound. GTinAZ General PT Cruiser Discussions 14 14 Dec 2004 09:33 am
Parking brake light coming on CHROMEDCRUISER Tech & Performance Forum 8 06 Dec 2004 10:11 pm


All times are GMT -5. The time now is 09:50 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors