PT Cruiser Forum  
Advertisements
       

Go Back   PT Cruiser Forum > 2.4L Turbo Forums > Turbo Performance

PT Cruiser Forum

Advertisements
Turbo not working

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 07:32 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Location: Spring Hill, Fl
Posts: 9
Unhappy Turbo not working

Am new here, so I hope I describe all this satisfactorily.

I have a 05 GT with about 65,000 miles. I cheked for error codes and it just says "done".

my turbo does not seem to be kicking in at all. When I step on it, the engine revs high, but there is no real power. At lower RPM the power seems about normal. But higher it seems like the engine is straining. I have no mods other than a KNN filter.

Any advice?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 07:44 am
quicksilverdon's Avatar
Obsessed Cruiser
 
Join Date: Nov 2003
Location: Felton, Delaware
Posts: 20,501
Default Re: Turbo not working

Welcome.
Noise different than usual?
Check all the air hoses - to/from the intercooler - bet one slipped off...
__________________
"Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge."
Isaac Asimov"

'05 Limited Turbo Lite, (Silver, of course)4-wheel ABS, Sunroof, Spoiler. Mods: E&G Classic grill, K&N FIPK, BTG duals, rear lowered 1.5", LED washer lights, $20 catch can, Aoogah horn, Weatherflectors, Sunroof Deflector, Fuzzy Dice, rear logo flames, rear pinstripe graphic, Gen3 Taillights, rear sway bar, hood struts, Strut bar.
Traded in '02 Silver Touring Edition w/87,000 miles
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 07:55 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Location: Spring Hill, Fl
Posts: 9
Default Re: Turbo not working

No, no different noises. I will check the hoses
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 08:04 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Location: Spring Hill, Fl
Posts: 9
Default Re: Turbo not working

Checked the hoses and all seem OK. All are attached and I can't see any cracks
__________________
'05 Black GT Convertable.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 08:37 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 6
Default Re: Turbo not working

take the top of your air box off while its running and rev engine listen for turbo, mine will not spool up untill its hitting high rpms.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 08:39 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 6
Default Re: Turbo not working

allso, i found broke vac line on mine the other day.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 11:47 am
Fresh Cruiser
 
Join Date: Apr 2009
Location: Spring Hill, Fl
Posts: 9
Default Re: Turbo not working

OK I am an idiot. Now that I am actually listening for the "whine" that the turbo used to produce, it is not there. So I am guessing the turbo went out completely? Without sounding completely stupid, is there a way to "reset" the turbo, or a fuse that could go out.

Thanks again for the help. I am not really mechanically inclined.
__________________
'05 Black GT Convertable.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 01:01 pm
PT_Cuda's Avatar
Cool Cruiser
 
Join Date: Mar 2009
Location: Belleuve, WA from Los Angeles - Road Rage specialist
Posts: 311
Default Re: Turbo not working

Quote:
Originally Posted by drskully View Post
take the top of your air box off while its running and rev engine listen for turbo, mine will not spool up untill its hitting high rpms.
Turbo spools boost at about 2500 rpm.. An auto though in park will not allow reves above 3000..
__________________
I make people mad.. Its what I'm good at..
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 01:08 pm
PT_Cuda's Avatar
Cool Cruiser
 
Join Date: Mar 2009
Location: Belleuve, WA from Los Angeles - Road Rage specialist
Posts: 311
Default Re: Turbo not working

Quote:
Originally Posted by seiler3 View Post
OK I am an idiot. Now that I am actually listening for the "whine" that the turbo used to produce, it is not there. So I am guessing the turbo went out completely? Without sounding completely stupid, is there a way to "reset" the turbo, or a fuse that could go out.

Thanks again for the help. I am not really mechanically inclined.
Not a stupid question, at all.. Nope its all mechanical.

Turbo is powered by exhaust gas, which turns the tubine which takes force fed fresh air compresses it, spits through the intercooler(rad for air) cools it down then shoves it into the motor = power and lots of it.

I would wonder if you don't have a monster boost leak.... They don't need to be cracked hose to produce really limp boost numbers.. The rubber pipes over time get brittle and worm gear clamps eat into the rubber and the vibration over time can wiggle them off just enough that boost slips through like hurricane katrina - producing a really wimpy turbo..

double check the turbo connection from the airbox to the turbo itself and the lower intercooler pipe just front of the drivers side tire. These are two hardest to see and get to places - neglected and overlooked and harder to get nice n' tight.

Too bad you don't have a boost gauge(hate that chrysler didn't install one) so we could see if you are boosting what you should or if its falling flat on its face or just never boosting enough or at all..
__________________
I make people mad.. Its what I'm good at..
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 28 Apr 2009, 01:09 pm
Veteran Cruiser
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oregon.
Posts: 3,521
Default Re: Turbo not working

Quote:
Originally Posted by seiler3 View Post
Checked the hoses and all seem OK. All are attached and I can't see any cracks
You can't look at the hoses and tell if they are leaking or not. You need to zip tie all vacuum hoses and use t bolt clamps on the intercooler hoses. Turbo cars are famous for boost leaks, even straight from the factory.
__________________
\'05 Stone White SRT4

\'04 Graphite PT Automatic
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turbo Replacement Question PTCruzzn General Turbo Discussions 7 06 Jul 2009 07:14 pm
Stage 1 Kit official or aftermarket? vash382 Stage Turbo Kits 30 03 Jul 2009 03:58 pm
Is my Turbo really working?? Lavaman General Turbo Discussions 3 20 Aug 2007 12:18 pm
2003 PT Turbo Review by AUTOTEST FILE Gary04GT General Turbo Discussions 2 12 Jul 2003 09:14 am
Chrysler to Offer New Cheaper GT Turbo skylight PT Cruiser News and Rumors 19 12 Jun 2003 02:04 pm


All times are GMT -5. The time now is 03:54 pm.




Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors